Министър Захариева откри обновения корпус на затвора в Стара Загора

16:24, 28 мар 16 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на правосъдието Екатерина Захариева официално откри днес обновения корпус на затвора в Стара Загора. "Радостна съм, че затворът има вече европейски вид. Миналата година в доклада на Европейската комисия България беше санкционирана, заради затворите. Предстой до декември  да бъдат ремонтирани и затворите в Бургас, Варна и Сливен", информира министър Захариева.

Тя подчерта, че изпълнението на проекта е пример, за това как може с малко средства да се извършват големи подобрения и то за кратко време, работейки в екип и синхрон.

„Такъв мащабен ремонт в Старозагорския затвор се извършва за пръв път от неговото построяване през 1932 г.”, подчерта директорът комисар Иван Карушков. Ремонтирани са жилищните помещения на лишените от свобода и те вече отговарят на европейските стандарти. Подменена е дограмата на целия корпус на затвора. Извършена е подмяна на инсталациите за водоснабдяване и канализация, изградена е и инсталация за външно площадково водоснабдяване. В килиите са изградени самостоятелни санитарни възли и е осигурена течаща топла вода.

Средствата за рехабилитацията на сградата са в размер на 889 358 лева и са осигурени от Норвежкия финансов механизъм по проекта  „Подобряване на стандартите в затворите и арести чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права“ .

Отец Йордан и отец Николай отслужиха тържествен водосвет и молебен за освещаване на обновените пространства, а след него официалните гости разгледаха ремонтираните  помещения. Те посетиха и училището, като и параклиса в двора на затвора.

Комисар Иван Карушков подари на министър Захариева икона, изработена от излежаващ присъда в Старозагорския затвор.

На откриването присъстваха още заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова, областният управител Георги Ранов, заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, окръжният прокурор Дичо Атанасов, председателят на Окръжния съд Красимир Георгиев.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама