Калфин предлага детските градини да са безплатни

16:25, 28 мар 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата да осигури безплатни детски градини за всички деца над 1-годишна възраст. Това предложи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по БНР. Според Калфин има достатъчно аргументи предложението да се приеме, ако има политическа воля. 

"Ако това се направи в България, би струвало малко над 200 милиона лева годишно. Не е малка сумата, затова казвам, че е въпрос на приоритети. Разбира се, допълнително трябва да се направят еднократни вече разходи за осигуряване, там където няма достатъчно места в тези общини, да се построят съответните заведения", обясни Калфин.

По думите на Калфин става дума за около 350 000 деца, които са на възраст между 2 и 6 години. Според него могат да се вземат различни малки мерки, но не се знае доколко ще бъдат ефективни.

Изказването на министърът на труда и социалната политика идва в деня, когато се проведе национална среща между институциите относно сигурността в училищата и детските градинив Министерски съвет.

Участниците в дебата се обединиха зад идеята да се създадат приемни зали за родители в училищата. Също така беше обсъдено на вътрешната корица на ученическия бележник да са изписани телефоните 112 и 116, с описание в какви случаи да бъдат използвани. Възможно е и създаването в бъдеще на мобилни групи от психолози, които да помагат при сигнал за насилие в училище. Институциите се съгласиха, че в училищата е необходимо да има видеонаблюдение, единна охрана, която трябва да бъде жива охрана и СОТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама