Съдът оправда екскмета на Царево, прокуратурата протестира

16:41, 28 мар 16 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският окръжен съд оправда бившия кмет на Царево Петко Арнаудов по обвиненията, че е ощетил морската общината със 137 800 лв. при продажба на имот. Прокуратурата поиска ефективна присъда от 4 години затвор и глоба от 4000 лв. за бившия местен управник.

Делото срещу Арнаудов е за превишаване на права, нарушаване на служебнитe задължения и извършване на сделка в ущърб на общинския бюджет в периода 02.08.2005 г. до 16.09.2005 г. Сделката е за имот от 424/794 кв.м. идеална част за сумата от 31 800 лв. Според прокуратурата от това са настъпили значителни вредни последици за Община Царево в размер на 137 800 лв., представляващи разликата  между продажната цена на имота и средна пазарна цена.

Решението не е минало през Общинския съвет на Царево, твърдят от държавно обвинение.

Защитникът на Арнаудов – адвокат Евгений Мосинов, пледира, че бившият кмет е имал право да ликвидира съсобственост над имота, като продаде частта на общината. Магистратите се съгласиха с доводите на Мосинов и оправдаха Арнаудов.

От своя страна от Бургаската окръжна прокуратура съобщиха, че ще протестират оправдателната присъда на бившия кмет.

Петко Арнаудов бе несменяем кмет на Царево в периода 2002-2011 г. По време на управлението му гръмна скандала с вилното селище „Златна перла“ край Варвара, построено в границите на природен парк "Странджа" без задължителната по закон екооценка. В крайна сметка селището бе съборено, а на Арнаудов му излезе името "ликвидаторът на Странджа", припомня clubz.bg.

След като не успя да спечели четвърти кметски мандат, Арнаудов бе назначен за директор на Държавното горско стопанство в Царево и това предизвика протести на природозащитници. Престоят му на поста също беше съпроводен от съмнения за неправомерно прехвърляне на 20 000 декара гори по южното Черноморие на общината.

Арнаудов се опита да се върне начело на Царево като кандидат за кмет, подкрепен от БСП, на местните избори през 2015 г., но отново загуби вота от кандидата на ГЕРБ Георги Лапчев. След поражението Петко Арнаудов подаде оставка като лидер на БСП в Царево.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама