Два романа на Алек Попов в британска класация, която агитира за оставане в ЕС

17:54, 28 мар 16 25 536 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Романите „Черната кутия“ и „Мисия Лондон“ на писателя Алек Попов попаднаха в класация, агитираща за оставане на Обединеното кралство в Европейски съюз, съобщава „Гардиън“. Автор на класацията е издателството „Дедалъс Букс“, което чрез инициативата „Четяща Европа“ има за цел да представи най-доброто от европейската литература, преведена на английски.

Съвременната българска литература е представена от двата романа на Попов, познати на англоезичните читатели чрез издателствата „Питър Оуен“ и „Истрос“.

Основният критерий, по който са подбирани романите е те „да казват нещо ново или да информират за страната“.

В списъка попадат име на автори от Белгия, Португалия, Литва, Кипър, Малта, Ирландия, Люксембург, Франция, Австрия, Хърватия, Чехия и други.

Целта на създателите на списъка е била с класацията да бъде създаден културен портрет на Европа, без да се занимават с това, което се случва в момента. "Радвам се, че успях да открия книги, които никога досега не бях чела. Това е възможност да научите нещо за нашите съседи, преди да ги загубим", пише в обръщение до читателите Ерик Лейн от "Дедалъс".

Самият списък, включващ 49 заглавия, е като кутия с шоколадови съкровища, които чакат да бъдат открити, пише в. "Гардиън".

В плановете на инициаторите е да организират и виртуален литературен фестивал, за да представят по-добре писателите. В преговори с книжарници те търсят възможност за промоции през месеца на подготовка за британския референдум, насрочен за 23 юни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама