Протестът "Вот Без Хомот" събра трийсетина души

19:25, 28 мар 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едва трийсетина души събра протестът до парламента срещу задължителното гласуване, озаглавен "Вот Без Хомот", предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Те скандираха: "И преди, и сега тук работи мафия!" и "Не на задължителния вот".

Според тях насилственият вот е позор и унижение, пряка демокрация - валидното решение.

"Задължителното гласуване е хомот - форма на робство. Ние искаме да му се противопоставим, защото е грубо нарушение на свободата ни. Не желаем да ни накарат на сила да участваме в такова нещо", категоричен бе пред София Topnovini.bg Стоян Панчев, който е от организаторите на протеста.

Очакванията им са, че политическата класа едва ли ще се вслуша в тях, тъй като задължителният вот би бил много подходящ за тях. Според Панчев провеждането на избори ще е много по-евтино, защото субсидиите ще са по-големи. „За нас това е удар против свободата", подчерта той.

Той се закани, че ако все пак задължителният вот бъде приет и на второ четене, да продължат да протестират, без значение колко са.

Александър Райков от Българско либертарианско общество допълни, че е против всичко, което е задължително. "На всичкото отгоре те глобяват. Гласуването е официализиране на грабежа чрез социалната държава. Преразпределяне от тези, които плащат към тези, които стоят и чакат. Надявам се, че това няма да бъде прието на второ четене, но дори и да се приеме, има други механизми, чрез които това да се отхвърли", подчерта Райков. Той изрази надежда да не се стигне до там, но уточни, че са длъжни да заемат гражданска позиция. 

По-малко от час след началото на акцията протестиращите се разотидоха. 

Събитието беше организирано във Фейсбук, където от 1600 поканени, 125 са заявили, че ще отидат, а повече от 200, че имат интерес.  

"Да докажем, че няма нужда от пъдар и гражданите на тази държава не са овце. Гласуването не е панацея! Самите политици да се вгледат в себе си и да видят че неефективността идва от тях, а не от това, че хората не гласуват. Ако някой си мисли, че може да реши проблемите на държавата с още държава, то тогава е тръгнал по много наклонена плоскост", пишат организаторите.

Поводът за акцията е, че промените в Изборния кодекс, с които се въвежда задължителният вот, минаха на първо четене в парламента.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама