Лекари на протест: Не сме шамани, нито фокусници

20:21, 28 мар 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не съм шаман, нито фокусник, не желая да лекувам така моите пациенти! С тези думи лекари от София символично подкрепиха колегите си от страната, които протестираха срещу законовите промени, които влизат в сила от 1 април.

Според медиците за 2016 на всеки пациент се полагат 1.5 направления за цялата година и 3.50 лв. за изследвания. Данните са изнесени на листовки в няколко лекарски кабинета в столицата, които днес работиха без прекъсване.

Ефективен протест имаше в Кюстендил, Разград, Велико Търново и Ямбол.

Рано сутринта пред поликлиниката в Разград се събраха всички 47 лични лекари от региона, за да изразят несъгласието си с политиката в здравеопазването. 

Пред поликлиниката в Кюстендил излязоха лични лекари от региона и обявиха, че днес няма да работят с пациенти. Нуждаещите се от медицинска помощ трябваше да се обръщат към специалисти в дежурните кабинети в Кюстендил и Дупница.

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров каза, че ефектът ще е много по-голям, ако лекарите имат свобода да вършат работата си, без ограничения.

„На нас ни е дошло до гуша. Ползвам възможността да се обърна директно към премиера... Когато спряга и говори за едни милиони - 200, 300, 400, нека знае, че нашия бюджет е доста по-малко от тези милиони и ние нямаме нищо общо с тях“, заяви той пред БНТ.

В Ямбол личните лекари утре ще протестират ефективно през целия ден.

В Добрич ефективната стачка е насрочена за сряда, 30 март.

Междувременно медиците получиха подкрепа и от Националния полицейски синдикат за действията си.

„Националният полицейски синдикат в България се солидаризира с исканията на личните лекари и подкрепя изцяло техните справедливи протести в името на подобряване здравното обслужване на българските граждани и подобряване условията на труд на медицинските работници.Реформата в системата на здравеопазването трябва да върне доверието на гражданите в най-хуманната професия, която през последните години се превърна от „най-хуманна“ в „най-комерсиална“, се казва в позиция на служителите на реда, изпратена до медиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама