Няма други български спортисти, които да са използвали мелдоний, заяви Кралев

08:46, 30 мар 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма други български спортисти, които са използвали мелдоний. Направили сме проби на голяма част от състезателите ни във всички спортове и пробите им са отрицателни. Това каза в ефира на БТВ спортният министър Красен Кралев.

Преди дни стана ясно, че именно веществото мелдоний е било намерено в кръвта на най-добрия спортист на България за 2015 год. Габриела Петрова. Мелдоният влиза в черния списък със забранени вещества за спортисти от януари тази година.

Пред журналисти Петрова заяви, че е взимала препарата през септември миналата година. Кралев заяви, че вярва на това и застава зад нея. Той посочи, че е много важно да се отбележи, че до момента няма нито един спортист, който да е наказан за употребата на препарата, въпреки че положителни проби са дали над 130 спортисти от целия свят.

"Проблемът със субстанцията мелдоний е много сериозен, но и твърде неясен. Всички чакаме решението антидопинговата агенция как ще се действа. По-голямата част от спортистите, които са дали положителна допинг проба за мелдоний твърдят, че са го употребявали до късната есен на 2015 г., когато той не е бил забранен“, добави Красен Кралев.

Той обясни, че все още няма данни за колко време организмът се изчиства от субстанцията, за това и „не може да укорява Габриела, че взимала препарата, защото той е бил редовен“.

Министърът на спорта уточни, че предстоят изследвания от страна антидопинговата лаборатория, които да установят периода на отделяне на мелдоний от организма. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама