Закриват училището в лознишкото село Трапище

12:31, 30 мар 16 25 1212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На свое заседание Общинският съвет в Лозница взе решение да предложи на министъра на образованието и науката от следващата учебна година училището в Трапище да бъде закрито.

Основната причина е трайната тенденция на намаляване на броя на учениците под нормативно определения минимум, водеща до формиране на маломерни  и слети паралелки. В момента в ОУ „ Кирил и Методий” в Трапище се обучават около 42 ученици от друга област и само 19 ученици от община Лозница. По списък в училището през 2015/2016 година са записани 61 ученика, от които 42 пътуват от селата Ралица, Давидово и Голямо Соколово, област Търговище. Местни ученици от Трапище са 16, а от село Тръбач и Чудомир само трима.

В периода от ноември 2015 до края на януари 2016 година от РИО на МОН в училището са извършени четири проверки,за които са съставени четири протокола. Установено е, че посещаемостта за периода на проверката е много ниска.

Според кмета на община Лозница Айхан Хашимов със задълбочаване на проблема с броя на учениците, след корекции на училищния бюджет, училището ще има значителни финансови проблеми през учебната 2015/2016  година , които ще са за сметка на качеството и условията на провеждане на учебния процес и изплащане на трудовите възнаграждения на персонала.

Становището на общинската администрация е след закриване на училището приемните училища за учениците от Трапище да бъдат – НУ „Васил Левски” в Лозница за учениците от първи до четвърти клас и СОУ „Христо Ботев” в Лозница. И двете училища разполагат с необходимата материална база за прием на учениците от ОУ „Кирил и Методий”.

“Предложението на Общинския съвет в Лозница ще бъде изпратено до образователното министерство, заедно със становище на Регионалния инспекторат по образованието в Разград”, уточни кметът Хашимов.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама