Правителството ще похарчи 3 млрд. лв. за самолети и кораби

13:45, 30 мар 16 / Политика 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Исторически ден за армията, така военният министър Николай Ненчев определи днешния 30 март, след като правителството одобри три проекта за покупката на ново оръжие за около 3 млрд. лв. В програмата на кабинета за развитие на въоръжените сили се предвижда купуването на eскадрила нови за армията изтребители, осигуряване на летателната годност на изтребителите МиГ-29, два патрулни кораба. На по-късен етап се предвиждат и и нови бронирани машини за пехотата. Програмата трябва да бъде одобрена от Народното събрание.

За проекта за изтребител се разглеждат и два варианта – нови или втора употреба, а самият проект е за около 800 – 900 млн. лв. Става въпрос за една ескадрила, която според министъра е от 12 до 19 самолета. За втория проект за ВВС министърът обясни, че „касае малко по-мащабна дейност, която обхваща както смяна на някои от някои от двигателите, придобиване на 6 или 4 неизползвани и вероятно 4 или 6 използвани, но отремонтирани двигатели за МиГ 29”.

„В резултат на всички усилия, които положихме в момента имаме достатъчно МиГ 29, които да изпълняват своите задължения по охрана въздушното ни пространство”, каза Ненчев. Под „достатъчно МиГ 29” той разбира 7 изтребителя. След извършването на процедурата ще имаме вероятно цяла ескадрила от 12.

Николай Ненчев обясни, че за подмяна на машините за пехотата има два проекта. Единият е за 13 бронирани машини, а другият е много по-голям и мащабен проект – необходимо е да бъде преработен, ще бъде внесен в МС на по-късен етап.

В съобщение на правителствената информационна служба се посочва, че това се прави в изпълнение на програмата на кабинета за развитие на въоръжените сили. Реализацията на проектите щяла да повиши оперативните способности на Българската армия и да се изпълнят част от поетите ангажименти към колективната отбрана, пишат от МС.

Въвеждането на въоръжение на нов тип боен самолет цели да се преодолее дефицитът от способности на въоръжените сили за неутрализиране на широк спектър от въздушни, наземни и морски заплахи. С неговата реализация ще бъде постигната пълна оперативна съвместимост с военновъздушните сили на съюзниците от НАТО и ЕС, се подчертава в съобщението.

Проектът за осигуряване на летателната годност на МиГ-29 пък давал възможност да се извърши преход от придобиването на новия тип боен самолет до застъпването му в бойна готовност. През този т.нар. транзитен период задачите на изтребителната авиация, възложени с редица национални и съюзни документи, ще се изпълняват със самолетите МиГ-29.

С придобиването на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб, ВМС ще постигнат способности, необходими за участие в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. Инвестиционният проект предвижда въвеждането на въоръжение на два многофункционални патрулни кораба, уточнява пресслужбата на МС.

От съобщението става ясно, че поради значителната финансова тежест, цялостното изпълнение на проекта ще се реализира за период от пет години, а строителството и оборудването на новите кораби с различни видове въоръжение ще се осъществява на три етапа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама