73 от 90 лични лекари в Русе затвориха протестно кабинети с настояване за реформа с ясни правила и по-малко бумащина (обновена)

05:56, 31 мар 16 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общопрактикуващите лекари в Русе и региона протестират днес, а техните кабинети остават затворени. Това важи за 73 от 90 практики в областния град.

Пациентите могат да бъдат преглеждани единствено на 3 места в града. Дежурните кабинети са по 1 за възрастни и 1 за деца в ДКЦ-1, ДКЦ-2 и в Стоматологичната поликлиника.

В момента заедно с Русе, в този протест се включват още 9 области. Така след вчерашното му начало, този национален протест вече обхваща всички области в България, сподели на нарочна пресконференция по-късно днес председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в крайдунавския град д-р Орлин Кожухаров.

Припомняме, че намерението за това бе съобщено официално на 29 март, когато медиците изразиха недоволство от служебния рамков договор и орязания бюджет за извънболнична помощ.

Решението на Националния съвет на Българския лекарски съюз за пореден път заявява, че състоянието на здравеопазването е достигнало до критичната точка на хаоса и предлаганите промени не водят до развитие и подобрение на здравната система.

"Протестът е срещу хаоса в нормативната система, срещу налагане на правила без комуникация и диалог", добави д-р Кожухаров.

Коментирано бе, че протестите продължават, защото "към момента има само едни обещания, които обаче не са включени в наредби". "Не са взети предвид направени от медици предложения, вместо което са приети правила в ущърб на лекари и пациенти. Търпението ни се изчерпа. Настояваме за продължаване действието на Националния рамков договор (НРД) от 2015 г. и сключване на анекс, подписан от Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Настояваме за администрация, която не създава хаос, а ред и действа предвидимо и прозрачно. Настояваме за честна конкуренция по точни правила. Настояваме за истинска европейска реформа и модерно здравеопазване. Настояваме министър Москов да се извини на нас, българските лекари, за обидното отношение. Призоваваме лекарите, работещи в болниците, да преустановят плановия прием, поради неясни правила за отчитане и заплащане на извършената дейност", заявиха още протестиращите лекари.

Все пак в Русе за момента не са предвидени допълнителни протестни действия. Предстои обаче организирането на национален митинг-протест под мотото "Истинска реформа за истинска медицина" на 6 април от 15 ч. на площада пред Министерски съвет в София. Организира се и подписка в подкрепа на протестиращите лекари.

За пореден път се чуха и оплаквания от увеличаващата се бумащина и бюрокрация, която "затрупва" лекарите за сметка на времето, което трябва да отделят за грижа за пациентите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама