Депутатите решават за ЗСВ и дали ще продължи съдебната реформа

07:29, 31 мар 16 / Политика 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание ще разгледа на второ четене законопроекта за промени в Закона за съдебната власт. Той беше подготвен от Министерството на правосъдието, за да подплати промените направени в Конституцията относно съдебната власт и да продължи реформата в съдебната система.

 

Проектът беше одобрен на второ четене в правната комисия. Там депутатите предложиха кадровиците да не получават допълнителни възнаграждения за участието си в комисии към съвета, а заплатите им да бъдат завишени.

 

Предложението е членовете на ВСС да получават заплата, колкото на председателите на Върховния административен съд, Върховния апелативен съд и Главния прокурор, които получава основна заплата около 4 900 лв. на месец. След като към основното възнаграждение бъдат добавени и процентите за прослужено време в съдебната система, кадровиците ще взимат близо 7000 лв.

 

Промени предвиждат пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от магистратската квота при широка представителност, ясни условия и тайно гласуване, а решенията за назначаване, пoвишаване и освобождаване на магистрати да се вземат самостоятелно от колегията на съдиите и колегията на прокурорите и следователите при условия на явен вот и без „въздържал се”.

 

Внесеният законопроект трябва и да ограничи възможността за влияние от страна на парламентарно представените партии върху кадровите решения и вот на колегията на съдиите и колегията на прокурорите и следователите във ВСС, чрез въвеждане на квалифицирано мнозинство от 8 гласа за съдийската и 6 за прокурорската колегия.

 

С промените се урежда и начинът на избор на членове за ВСС от квотата на Народното събрание (6 за съдийската колегия), (5 за колегията на прокурорите и следователите), както и от професионалната квота на съдиите (6), следователите (1) и прокурорите (4).

 

ДПС подкрепиха закона на първо четене, но продължават да не са съгласни с отмяната на тайното гласуване. ГЕРБ и АБВ, както и част от РБ заявиха, че ще подкрепят внесения законопроект. БСП продължават да бъдат против така провежданата съдебна реформа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама