Камерните концерти в Русе започват с "Операта на Италия"

08:32, 31 мар 16 / Култура 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През сезон 2015-2016 камерната сцена „Опера-фоайе“ се подготвя за честването на своя десетгодишен юбилей. Като аналогичен образ, останал от началото на нейното съществуване, камерната сцена представя концертния цикъл „Музика на нациите“. В рамките на шест концерта солистите на Русенската опера ще представят оперното изкуство на Италия, Франция и Русия и песенното и оперното изкуство на Австрия, България и Германия.

Това съобщиха от културния институт в Русе, като уточниха, че програмата започва с „Операта на Италия" от 19 ч. тази вечер. Следва „Операта на Франция" на 9 април, събота от 19 часа, "Операта на Русия" на 24 април, неделя, 11 часа, "Музиката на Австрия" на 3 май, вторник, 19 часа, "Музиката на България" на 22 май, неделя, 11 часа и „Музиката на Германия" на 11 юни, събота, 19 часа

В предстоящите вокални концерти от камерния цикъл, солистите на Държавна опера-Русе ще дадат възможност на свои бъдещи млади колеги-певци да се представят пред русенската публика. Всеки един от концертите ще има свой кратък "Музикален антракт - Имена от бъдещето". Осъществявайки практически на сцената връзката между настоящето и бъдещето, на камерната сцена "Опера-фоайе" ще могат да получат своята първа професионална изява ученици и абсолвенти от НУИ "В.Стоянов"-Русе, НМА "П.Владигеров"-София, български студенти от Музикалната академия в Букурещ и млади певци, които са в началото на професионалния си път.

Камерните концерти на сцена „Опера-фоайе“ започват още през сезон 2006-2007 година. Инициативата, като част от управленската и творческата програма на директора на Държавна опера-Русе Найден Тодоров, скоро ще има своя десетгодишен юбилей.

Камерните концерти във фоайето са ново явление в историята на Русенската опера. През 2006 година Найден Тодоров дарява малък кабинетен роял, който се поставя във фоайето на втория етаж на Операта и така се открива новата камерна сцена. Първите концерти са обединени в цикъла „Музиката на Европа“ и са посветени на присъединяването на България към Европейския съюз. В първите концерти като дуо за камерна музика участват тогава новопостъпилият в състава на русенския оперен театър бас Пламен Бейков и доайенът в областта на камерната музика пианистката доц. Ирина Щиглич, която „завещава“ своя опит на пианистката Божена Петрова.

През годините вокалните камерни концерти стават традиционни за сцената „Опера-фоайе“ и в тях вземат участие всички певци солисти на Русенската опера, сащо и пианистките Наталия Радославова и Йоанна Маринова. За определени концертни програми се създават и инструментални ансамбли от оркестъра на Операта. Те излизат на камерната сцена с изключително оригинални програми – брас-ансамбъл, ръководен от водача на валдхорните г-н Влайков, ансамбли, организирани от обоистката Светлана Анчева, кларинетиста Здравко Саралиев и други.

Камерните концерти на сцена „Опера-фоайе“ дават възможност на русенската публика да се срещне отблизо и в по-непосредствена среда с певческото майсторството и с артистизма на своите любими солисти, да чуе изпълнения на музикални пиеси от различни епохи, да се срещне с песенното творчество на композитори от цял свят.

Представени са камерни творби и песни на Вивалди, Бах, Хендел, Моцарт, Шуберт, Шуман, Лист, Хуго Волф, Рихард Щраус, Глинка, Мусоргски, Гречанинов, Рахманинов, Шостакович. Песните на много български композитори прозвучават във фоайето на Русенската опера, някои от които имат там и своята световна премиера.

Характерни, харесвани от публиката и изпълнени с ентусиазъм са и вокалните рецитали с оперни арии. Всички солисти на Русенската опера са участвали в концерти с любимите си оперни арии, много от които са от оперни заглавия на всички европейски езици, които още не са били в афиша на Русенската опера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама