Рокади на върха в „Булгартабак“, по време на протести

09:22, 31 мар 16 / Политика 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо събрание на акционерите на "Булгартабак холдинг" е насрочено за днес на фона на обявен протест от служители на "София БТ", на което ще бъде разместен съвета на директорите на холдинга. От 1 април работниците в София ще загубят работата си след като компанията заяви, че заради намалели поръчки от Близкия изток и медийни атаки се налага за затвори тази фабрика.

Предложението за управленски размествания бе обявено в Търговския регистър по-малко от седмица след като депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че ще продаде официално притежавания от него 5-процентен дял в цигарения холдинг, съобщи „Капитал“. Депутатът от ДПС е смятан за неформален собственик и на мажоритарния пакет акции. Междувременно стана известно, че офшорна компания е придобила дела му, чиито следи отново водят към него.

Дела си от 7.22% в холдинга продаде наскоро и италианският бизнесмен Едоардо Миролио, купувач е отново офшорна компания.

Предложението за нов съвет на директорите на холдинга не предполага реална промяна в управлението, защото начело застават мениджъри на цигарените фабрики, а основният акционер - виенската BT Invest, продължава да се представлява от сегашния изпълнителен директор на холдинга Венцислав Чолаков. Затова операцията най-вероятно цели просто да създаде впечатление, че "Булгартабак" излиза от сферата на влияние на Пеевски. Сред предложенията, записани в поканата до акционерите, е двама от сегашните членове на борда – Венцислав Чолаков и Миглена Христова, да бъдат освободени. Мястото си запазва третият член – Радослав Рахнев.

Директорският съвет на холдинга ще бъде увеличен на петима души. Сред новите попълнения са трима членове на бордовете на дъщерните "Благоевград БТ" и "София-Булгартабак" - индиецът Шреаз Кишор Фадниз, както и Владимир Жеков и адвокат Светлана Мартева. Четвъртото предложение е ново и непознато лице - Рахул Дататрая Нимкар, за когото няма официална информация.

Фадниз преди година влезе като член на бордовете на двете цигарени фабрики в България, името му присъства единствено като директор на регистрираната във Великобритания непублична компания Betanalytics Limited.

Последното предложение, за което ще гласуват акционерите, е възнаграждението на новите членове на съвета. Предвижда се то да бъде 2600 лв. на месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама