Ученици искат да знаят как се подава сигнал при ПТП

09:43, 31 мар 16 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученици от Пловдивско се интересуваха как да подадат сигнал, ако станат свидетели на пътно произшествие или видят пиян водач да се качва в автомобила си. Отговори бяха дадени от прокурори, които с примери от практиката и им разясниха, че според измененията в Наказателния кодекс наказанията и санкциите за водачите, нарушили правилата за движение, са значително завишени, съобщиха от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Екипи от прокурори, следователи и полицаи изнесоха лекции по безопасно поведение на пътя пред 4419 ученици от 11 клас в 68 училища в Пловдив и областта. По време на обучението са показани кадри от катастрофи и обяснени най-честите причини за тях – движение с превишена и несъобразена скорост, отнемане на предимство, неправилно изпреварване и др.

Причината срещите да бъдат с ученици от 11 клас е, че на тази възраст те имат право да се записват за обучение в курсовете за получаване на свидетелство за правоуправление. Статистиката сочи, че през последния месец в Пловдив и областта няма тежки пътни произшествия със загинали или ранени млади хора на възраст под 20 години.

Кампанията стартира на 15 февруари 2016 г. в Езикова гимназия "Пловдив" в гр. Пловдив и приключи в края на миналата седмица в СОУ "Св. Патриарх Евтимий" в гр. Пловдив. Инициативата бе на Окръжна прокуратура-Пловдив и се осъществи съвместно със служители на ОД на МВР-Пловдив и Регионалния инспекторат по образованието. Ученици от градовете Пловдив, Кричим, Карлово, Първомай, Хисаря, Съединение, Стамболийски, Перущица, Асеновград, Сопот, Брезов и Лъки се срещнаха с полицаи и магистрати, разследвали тежки пътни произшествия в региона и дискутираха с тях  причините за катастрофите, както и получиха съвети как да шофират безопасно и спазват правилата за движение, като водачи и пътници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама