Съветниците в Пловдив отново не избраха омбудсман

10:28, 31 мар 16 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските съветници в Пловдив отново не избраха обществен посредник. На днешната сесия класираният на първо място от временната комисия Борислав Стаматов не успя да събере две трети от гласовете. Съветниците от групата на "Съюз за Пловдив" и БСП се въздържаха, а от ПФ гласуваха "против". Така "фаворитът" на ГЕРБ събра едва 31 гласа "за", а за да бъде избран, му бяха необходими 34.

Стаматов събра най-много точки в класирането от сформираната временна комисия за избор на омбудсман. На второ място бе класиран Рангел Тодоров, а на трето - Владимир Петров. Юлия Юрдекова, която заемаше временно поста след кончината на титулярния омбудсман Димитър Атанасов, остана на четвърто място.

На първия проведен конкурс Юрдекова събра най-много точки и бе класирана на първо място, но общинските съветници не гласуваха за нея и решиха временно длъжността да се изпълнява Владимир Петров. На 25 февруари той положи клетва. Тогава бе решено и да се проведе нов конкурс, който бе спечелен от Борислав Стаматов. Той е бивш заместник-кмет на район "Централен" в Пловдив.

"Комисията действаше като политически орган. Считам, че класирането не е справедливо, а е плод на политическа сделка", заяви председателят на групата на Патриотичния фронт (ПФ) Слави Георгиев. Той припомни, че омбудсманът трябва да е надпартиен, обществено популярен, а Стаматов е човек, оттеглил се от ГЕРБ буквално ден преди конкурса. "Няма нужда да намираме работа на партийни кадри, в такъв случай е по-добре да закрием институцията", категоричен бе Георгиев.

"Не обиждайте пловдивчани и присъстващите в тази зала. Аз лично съм засегнат. Когато има комисия, тя е достатъчно публична", обърна се към Георгиев Веселин Маневски от ГЕРБ.

Спас Гърневски пък обвини Слави Георгиев, че именно той се опитва да политизира избора на обществен посредник. "Комисията е с ясното съзнание за социалната значимост на предмета на нейното конституиране и тя работи в дух на изключително спортсменство", заяви от своя страна председателят на временната комисия за подбор и класиране на кандидатите за омбудсман Спартак Николов.

Борислав Стаматов остава временно изпълняващ длъжността обществен посредник, решиха общинските съветници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама