Окончателно: Членовете на ВСС с по-големи заплати от Борисов и Цацаров

10:37, 31 мар 16 / Политика 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от час депутатите спориха по текста от Закона за съдебната власт, който предвижда изравняване на заплатите на членовете на ВСС с тези на председателите на Върховния административен съд, Върховния апелативен съд и на главния прокурор, които получават по около 6 900 лв. на месец. Оказа се, че темата за заплатите е доста по-важна от самата съдебна реформа и след разгорещените дебати, народните представители приеха на второ четене промяната с 81 гласа "за", 11 "против" и 18 "въздържал се". 

Друга интересна промяна е, че на съдиите, прокурорите и следователите ще се изплащат всяка година средства за тога или облекло в размер две средномесечни заплати на заетите лица в бюджетната сфера. Народните представители решиха още членовете на ВСС да не получават допълнително възнаграждение за участието си в комисии.

Предложението е внесено от депутатът от "Патриотичния фронт" Емил Димитров, според когото по време на комунизма имало една поговорка -  "Който не работи, не трябва да яде", която сега е заместена с "Който не е крал, не трябва да стане член". Съпартиецът му Димитър Байрактаров заяви, че справедливостта на съдебната система започва от главата.

"Предпочитам тези  хора да са стимулирани и да знаят, че имат добър жизнен стандарт, защото след това разчитаме на тяхната справедливост и професионализъм, а не на популизъм", посочи Байрактаров.

Мартин Димитров от Реформаторския блок уточни, че до момента член на ВСС е получавал заплата толкова, колкото съдия от ВКС.

"Защо досега това е било така? Какво се е променило сега и колегите от ГЕРБ да подкрепят предложението на БСП да се изравни с това на върховните съдии? Какво е новото и какво налага тази промяна? Повече работа ли ще вършат? Защо трябва да им се увеличава заплатата на членовете на ВСС? Защо преди два месеца искахме заедно смяната на състав на ВСС, а сега предлагате те да бъдат едни от най-високо платените в държавата? Трябва да ни обясните какво се случи", запита от трибуната Димитров. 

Методи Андреев от ГЕРБ обясни, че към всички останали длъжности има критерии.

"Свидетели сме на най-лошата ефективност по отношение на работа на ВСС. Как може за толкова лошо свършена работа да ставаме съучастници", попита Андреев. 

От своя страна председателят на правна комисия Данаил Кирилов уточни, че отпада допълнителното възнаграждение за участие в комисии, но запита дали трябва или не трябва да влошават статута и положението на членовете на ВСС. Той обясни, че махнали текста за допълнителното възнаграждение, щом се оказало, че било несправедливо. 

"Има известна компенсация да няма радикална промяна в размера на общото възнаграждение. То следва да действа за в бъдеще за следващия ВСС. Кой има интерес членовете на ВСС да бъдат бедни, нещастни и зле платени? Как ще изискваме независимост, ако получават по-ниско възнаграждение от другите си колеги", зададе тези въпроси Кирилов.

В реплика Мартин Димитров заяви, че от думите на Кирилов не разбрал ВСС да има нови функции и задължения. Според него при това положение не виждал логика сегашното възнаграждение да бъде променяно. 

Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов също запита дали е справедливо ли ВСС да получава такъв размер възнаграждение и сам си отговори, че не е. Според него тримата големи освен, че участват в работата на ВСС, ръководят и други институции. 

"В крайна сметка, съгласно Конституцията, имаме разделение на властите. Може ли член на ВСС да получава заплата по-висока от тази на министър-председателя? Това е доста лобистки текст. Ще се компрометираме в очите на нашите избиратели, защото казваме, че ВСС не си върши работата, а им даваме по-големи заплати", каза още Атанас Атанасов, като уточни, че по негови изчисления това увеличение на заплатите ще струва 250 000 лв. на държавата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама