Цацаров: Ако ДАИ не бъде реформиран, корупцията ще продължи

10:46, 31 мар 16 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата трябва да прецени дали всички документи и лицензи издавани от ДАИ трябва да продължават да бъдат концентрирани в едно структурно звено, в което са събрани интересите на всеки превозвач и прехраната на всеки шофьор. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров за операцията на спецпрокуратурата, ДАНС и ГДБОП, при която беше задържан шефът на агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ).

Той каза още, че ако нещо не се промени цялата корупционна схема ще продължи да се възпроизвежда. Преди две години беше проведена подобна операция за корупция в ДАИ. Корупционният риск в агенцията явно не може да бъде овладян с настоящите средства, допълни Цацаров.

Една от линиите на разследване е съзнателно манипулиране на изпитите за правоспособност на шофьорите. Във Видин в провеждащи изпити инспектори са открити готови решени тестове, които е трябвало да бъдат предадени на съответните лица, обясни главния прокурор.

Акцията е свързана с корупция за документите, които издава ДАИ. Това предизвиква огромен интерес към нея и е източник на корупционен риск и съответна корупционна схема, каза Цацаров.

"Очаква се да бъдат обвинени не по малко от 7 или 8 длъжностни лица от състава на изпълнителната агенция", заяви главния прокурор и допълни, че задържаните по време на спецакцията са общо 16, а направените претърсванията и изземванията на различни адреси са 54.

Все още се извършва пълен анализ на събраните доказателства и направени разкрития. Очаква се днес подробна информация от прокуратурата за проведените специализирани действия

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама