Виртуозът Шломо Минц свири на варненска сцена

11:11, 31 мар 16 / Култура 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световноизвестният цигулар, виолист и диригент Шломо Минц излиза днес на варненска сцена заедно с оркестъра на Класик ФМ Радио. Концертът им е в зала 1 на Фестивалния и конгресен център от 19 ч. и е част от започналия Европейски музикален фестивал на морската столица. Програмата включва произведения на Й. С. Бах, П. И. Чайковски и Б. Бритън. Специален варненски акцент в концерта ще е участието на Мартин Зайранов – носител на наградата на „Кантус Фирмус“ в конкурса „Млади виртуози“.

Шломо Минц заема признато място на световния музикален Oлимп вече над три десетилетия. Роден е в Москва през 1957 г., учи цигулка в Израел при Илона Фехер, а след това специализира при легендарния Исак Щерн. На 16 години свири за първи път в "Карнеги Хол“ със Симфоничния оркестър на Питсбърг, учи и при Дороти Дилей в "Джулиард скул" в Ню Йорк. На 18 г. добавя към артистичните си изяви дирижирането и оттогава ръководи признати оркестри.

Минц е очакван гост в най-добрите концертни зали по света, където свири с едни от най-изявените диригенти на нашето време като Серджо Челибидаке, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Карло Мария Джулини. Журира най-популярните конкурси за цигулари в Еропа и води майсторски класове по целия свят. През 2012 г. дава старта на уникален проект - първата онлайн музикална академия за млади цигулари.

Безукорна техника, необичайно изразителен рисуващ звук, чистота и строгост на стила са артистичният подпис на Шломо Минц. Той свири на два изключителни исторически инструмента - цигулка Гуарнери дел Джезу от 1700 г. и виола Карло Джузепе Тесторе от 1696 г. Шломо Минц е един от малцината цигулари на нашето време, имали щастието да свирят на цигулката на великия Паганини – иконата  „Il Cannone“ – (Ил Каноне – Оръдието).

Преди концерта, който има специалната подкрепа на „Гранд мол“, виртуозът ще  изнесе открита репетиция пред ученици и преподаватели от НУИ „Добри Христов“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама