Шефът на Пазарите в Шумен: Ще си подам оставката ако преча, но не пипайте дружеството

12:22, 31 мар 16 / Политика 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложението за преструктуриране на трите общински предприятия, направено от администрацията в Шумен, бе прието днес на заседание на местния парламент.

Всички бяха „За“, с изключение на съветниците от БСП, които се въздържаха.

Най-големи дебати предизвика промяната в стуктурата на „Общински жилища и имоти”. Към него преминава дейността на общинското търговско дружество „Общински пазари”.

Даниела Русева от РБ и съветниците от БСП призоваха да се „пипа” внимателно, защото ликвидирането на търговско дружество е свързано с много процедури.

Русева уточни, че дружеството притежава имоти, има кредит и е на печалба.

„Няма логика да се ликвидира печелившо предприятие”, каза още тя.

Димитър Александров от ГЕРБ репликира, че „едно предприятие може да е още по-печелившо”. На това Русева отговори, че тогава би трябвало да се смени управителя, който да донесе повече печалба, а не да се ликвидира предприятието.

Кметът Любомир Христов заяви, че няма как едно предприятие, което събира само наеми, да не е печелившо. Градоначалникът обясни, че нямат намерение да продават нищо от активите на предприятието и хората, които работят на пазара и тези, които го ползват, могат да бъдат спокойни. Христов посочи още, че приходите на „Общински пазари” са 417 хил. лв., а разходите за заплати са 320 хил. лв.

Управителята на пазарите Тодор Тодорв бе в сесийна зала и поиска думата за отговор. Тодоров заяви, че от както той е шеф на предприятието, то с всяка година е с по-голяма печалба.

„Ако аз преча ще си подам оставката, не пипайте дружеството”, каза Тодоров.

По време на дебатите за преструктурирането на предприятията на няколко пъти от БСП поискаха точките да се отложат и да бъдат поставени на гласуване на следваща сесия, като бъдат придружени с анализ за досегашната дейност, защо се налага преструктурирането, повече информация за бъдещата дейност, правилник за тази дейност, числен състав на хората, които ще работят и разчети.

Предложението на съветниците от БСП не бе прието и точките за преструктурирането бяха гласувани.

„Общински жилища и имоти” (ОЖИ) запазва своето наименование, като ще отговаря и за управлението и търговска експлоатация на паркинги и гаражи. ОЖИ вече ще осъществява контрол върху спазване на правилата за паркиране, принудително задържане на превозни средства.

Освен това предприятието ще отговаря и за управление и отдаване под наем на покрити и открити недвижими имоти и съоръжения за извършване на търговска дейност. ОЖИ ще отговаря и за управление на спортни имоти в Шумен.

ОП „Паркинги, гаражи и благоустройство” пък става „Строителство и благоустройство”. Дейността му ще включва строително-монтажни работи, благоустройство, поддържане и ремонт на общински жилищни и нежилищни имоти, улици, тротоари, паркинги, пътна маркировка и знаци.

Извън заниманията на новото предприятие остават досегашните отговорнисти за озеленяване и управление на паркинги и гаражите.

Третото предприятие, което ще претърпи преструктуриране, е „Обреден дом”. То вече ще се казва „Паркове и обредна дейност”.

Към него минават всички дейности по озеленяване и поддържане на зелените площи, тревните площи на стадиона и спортни съоръжения, алеите на парковете, детски площадки, водни огледала, чешми и поливни системи, почистване на деретата на реките, поддържане на гробищните паркове, канавките на общинската пътна мрежа и др.

За следващата сесия администрацията трябва да предложи правилник за дейността на предприятията, както и имущество, което ще им бъдат предоставено, вкл. и за база, структура и числен състав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама