Трибуналът в Хага оправда Воислав Шешел по всички обвинения (обновена)

13:03, 31 мар 16 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международният наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага призна за невинен по всички обвинения бившия югославки лидер Воислав Шешел. Председателят на Сръбската радикална партия ще бъда освободен, обяви съдя Жан-Клод Антонети, предаде РИА Новости.

Съдът обяви присъдата на Воислав Шешел за престъпления по време на въоръжените конфликти на Балканите през 1991 - 1993 година. Обвинението включваше общо 9 точки, свързани с убийства, нехуманни дела, преследвания на политическа, расова и верска основа, изтребление и нападения над цивилни хора на територията на Хърватия и Босна и Херцеговина по време на войните при разпадането на бивша Югославия.  

Както Topnovini.bg по-рано, обвиненият не присъства в залата, тъй като се лекува от онкологично заболяване в Сърбия. Шешел в момента е в Белград, защото през 2014 г. беше освободен от съда в Хага по здравословни причини.

Прокуратурата поиска той да бъде осъден на 28 години затвор. Шешел заяви, че е невинен, но, според източници, очаквал да получи 25 години затвор.

Лидерът на сръбските радикали твърди, че съдът в Хага има политически, а не юридически характер и, че повечето от сърбите, които са държани там, са невинни. 

„В трибунала в Хага „са се появили двама честни съдии, които показаха, че професионализмът и честта стоят по-високо от всеки политически натиск и взеха единственото възможно решение“, заяви лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел, цитиран от ТАСС. Той заяви това в централата на неговата партия по време на пресконференция след присъдата на трибунала и подчерта, че мнението за Трибунала в Хага като антисръбски съд ни най-малко не се е променило. 

От своя страна хърватския премиер Тихомир Орешкович определи като „срамна“ оправдателната присъда. „Присъдата е срамна. Това е поражение за съда в Хага и прокуратурата“, каза пред репортери той.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама