Алексей Петров и „Дамбовците“ осъдиха България в Европейския съд

13:10, 31 мар 16 25 680 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, братята Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците и Антон Петров-Хамстера осъдиха България в Европейския съд за правата за човека (ЕСПЧ). Решението на съда е публикувано днес. Те бяха арестувани в шумна акция „Октопод“ през май 2011 г., когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов в първия кабинет на Бойко Борисов и ГЕРБ. МВР предостави кадри от арестите на телевизиите. Делото известно като „Големия Октопод“ беше прекратено от Специализираният наказателен съд през февруари 2014 г., а година по-късно отново бе възобновено.

ЕСПЧ реши, че България трябва да плати обещетение от 30 000 евро на Пламен Стоянов, жена му Петранка и синът им Пламен . 50 000 евро обезщетение ще си разделят Йордан Стоянов, Антония Иванова, Емилия Стоянова, Моника Стоянов и Веселин Стоянов, Те ще вземат и 5000 евро за съдебни разноски. Съдът приема, че е нарушено правото им на частен и семеен живот.

Обезщетението за Алексей Петров е 6000 евро и 3,703 евро за съдебни разноски, тъй като видеокадрите от ареста разпространени от МВР са нарушили правата му.

Антон Петров ще бъде компенсиран с 5000 евро, а съпругата му Красимира Иванова с 10 000 евро за неимуществени щети.

В мотивите си съдът констатира нарушение на забраната за изтезаване (заради поведението на полицейските служби по време на арестите), презумпцията за невиновност (заради изказванията на Цветан Цветанов), незачитане на личния живот (заради полицейската операция при задържането) и липса на ефективни средства за защита (заради невъзможността на пострадалите да получат защита от българските власти заради предходните нарушения).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама