Пловдивски лекари изпратиха с 500 балона декларации до Бойко Борисов (снимки)

13:14, 31 мар 16 25 1092 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Декларации, привързани към балони, изпратиха по въздуха протестиращите пловдивски лекари. Становището на Регионалната лекарска колегия-Пловдив е, че "медицинската общност е брутално изнасилвана в условията на непрекъснато променяща се нормативна база".

В декларацията се настоява за върховенство на закона, възстановяване на класическото договорно начало, финансиране за достъпно здравеопазване. Протестиращите искат дебат и реален договор. Писмото завършва с думите "при липсата на правила най-страшно е да си пациент и лечител. Не убивайте лекарите".

Близо 400 здравни работници се събраха днес пред сградата на РЗИ в града под тепетата, за да изразят несъгласието си  с предлаганите от Министерството на здравеопазването промени.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив Александър Калайджиев заяви, че хората са извън кабинетите, за да защитят интересите на пациентите. "Управляващите са свикнали да се протестира за пари, но на нас ни писна да бъдем буфер между пациентите и здравната система, която реално представляваме. С новите промени пациентите ще чакат повече пред кабинетите, а Хипократовата клетва ще звучи така: "Обещавам да направя всичко възможно за пациентите, но ще спазвам наредба 40 от закона за здравното осигуряване и наредба 41 от закона за лечебните заведения и още бюрократични измислици". От утре тези наредби стават още повече", заяви Калайджиев.

Общопрактикуващият доктор Данаил Стоянов показа извлечение от отчета си. "Имам 1500 пациенти, което е средна практика. За първото тримесечие на миналата година общият брой на направленията е 298 и 2500 лева за изследвания За тази година за първото тримесечие има 274 направление. По груби изчисления говорим за 10 процента намаление, а министър Москов твърди, че има увеличение", обобщи доктор Стоянов.

Известният пловдивски лекар Кирил Еленски твърди, че не се прави реформа, а се демонстрира загрозяваща козметика. "Това, което се случва, е важно, защото не стачкува съсловие, което мизерства и са му забавили заплатите. Това не е миньорска стачка и хора, на които с месеци не са им плащали. След като протестират хора, които нямат затруднения в битов план, означава, че проблемите не засягат стачкуващите, а цялото общество. Големият проблем е отказът да се разговаря нормално. С хашлашки език и с надменно поведение те няма как да бъдат решени", допълни Еленски.

Протестът започна на фона на песента "Последен валс". Председателят на Управителния съвет на Регионалната лекарска колегия в Пловдив Георги Кръстев уточни, че "е време да се каже "сбогом на една неработеща система". "Говорим за качество, но качеството и медицинските услуги са правопропорционални величини, за разлика от минижупа, който с минимум средства постига максимум ефект. И за показващия, и за гледащия", заяви пред събралите се д-р Кръстев.

Той оповести, че има решение в Пловдив, с което в протеста се включва също спешната и болничната помощ. "Затова тук са и представителите на частните болници. Вече имаме подкрепа от много регионални колегии, от пациентски организации. Само от Центъра за спешна медицинска помощ в Ямбол не ни подкрепят", допълни Кръстев.

В небето полетяха и бели гълъби като символ на свободните хора, които не се съобразяват с неработещи ограничения. В куфарче показаха и здравната система, която за пореден път беше реанимирана. Пътека с леви стъпки завърши протеста, "защото лява политика се прави, когато държава увеличава средствата в сектор здравеопазване".

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама