Създават Общинско предприятие „Чистота” в Шумен

13:14, 31 мар 16 25 672 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С пълно единодушие местният парламент в Шумен днес гласува за създаване на Общинско предприятие „Чистота”. То ще се грижи за сметопочистването, сметоизвозването, снегопочистването в Шумен и селата от общината.

Базата на предприятието че се разположи на терен от казармите на „Пети полк” и ще ползва част от сградите в източната част на имота. Предвижда се в новата структура да работят 240 души.

Създаването на общинското предприятие се налага поради изтичане скока на договора с концесионера фирма „Титан-БКС”, който приключва на 23 юли тази година.

„Създаването на предприятието ще бъде постепенен процес. За финансиране на новата структура ще се стремим да привлечем и евросредства”, каза ресорният зам.-кмет Боян Тодоров.

Съветникът от БСП Иван Йонков бе подготвил 3 примерни модела за създаване и стартиране на новото предприятие. Той уточни, че за старт на ОП „Чистота” могат да се ползват 360 хил. лв. от отчисленията от екологичната такса, внасяна от Общината. „В най-кратки срокове трябва да се обявят процедури по избор на изпълнител по сметоизвозване и лятно машинно миене на улиците в Шумен. Спешно да се ремонтира базата на новото предприятие, а от 24 юли то да се заеме с обслужване на депото за битови отпадъци и метенето на града”, заяви Иван Йонков. Той допълни, че със заповед на кмета Любомир Христов трябва да се назначи комисия, която да се запознае със състоянието на техниката, предоставена за ползване на концесионера от Общината. Специалистът посочи също, че много бързо трябва да се обяви търг за закупуване на необходимата техника и още 1000 контейнера за смет.

Съветникът от ГЕРБ проф. Добрин Добрев акцентира, че е възможно нужната техника да се вземе под наем, защото е възможно да излезе по-евтино на Общината и ще се избегнат обжалванията на тръжните процедури. Оказа се обаче, че дори и така наетата фирма трябва да има разрешение за сметоизвозване.

В крайна сметка кметът Любомир Христов уточни, че постепенно новото предприятие „Чистота” ще поема дейностите, които трябва да извършва.

При реалистични прогнози в рамките между 2-3 години предприятието ще бъде готово да извършва пълния обем от дейности.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама