Във ВСС ще гласуват явно, въпреки съпротивата в парламента

13:19, 31 мар 16 / Политика 25 546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите приеха на второ четене Висшия съдебен съвет (ВСС) да се раздели на Пленум, Съдийска и Прокурорска колегия, а членовете му да гласуват винаги явно, предаде репортер на София Topnovini.bg. Промените в Закона за съдебната власт бяха изготвени от екипа на правосъдния министър Екатерина Захариева. В подкрепа на явното гласувана бяха 92-ма "за", 41 "против" и 5 "въздържали се". За разделянето на ВСС пък гласуваха 82-ма "за", двама "против" и трима "въздържали се".

Текстът за явното гласуване беше спорен и имаше съмнения дали ще мине в зала. Първоначално главният прокурор Сотир Цацаров беше против явното гласуване, но в последствие промени мнението си. Идеята получи одобрението и на премиера Бойко Борисов. 

Пленумът на ВСС ще се състои от всички негови членове и ще осъществява правомощия по приемане на проекта за бюджет на съдебната власт, прекратяване на мандата на член на Съвета, изслушване и приемане на годишните доклади на съдебната власт и организацията на квалификацията на съдиите. Ще могат да предлагат на президента за назначаване и освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор. 

Съдийската колегия на ВСС  ще се състои от 14 членове, а в състава си включва председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани пряко от съдиите, и шестима членове, избрани от Народното събрание. Прокурорската колегия ще се състои от 11 членове и включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима членове, избрани от Народното събрание. Двете колегии ще осъществяват своите правомощия поотделно и само в съответствие с професионалната си насоченост. 

Разделянето на ВСС не предизвика дебати, за разлика от текста за т.нар. явно гласуване. Димитър Лазаров от ГЕРБ подчерта, че е по-добре зависимостта да е явна, отколкото тайна. Четин Казак от ДПС пък запита кой ще мотивира решението за избор или отказ за даден кандидат. 

"Нека бъдем по-сериозни и да преценим, че става дума за кадрови решения по избор, а не за съдебни решения. Там мотивацията за гласуване е неизбежна. Има субективен характер, който не може да бъде мотивиран. Тайното гласуване дава изключителни гаранции за гласуване по съвест", обясни Казак. Според него така ще дойде краят на независимият ВСС.

Зам.-председателят на парламента и депутат от БДЦ Явор Хайтов посочи, че истинската свободна воля е при тайния вот, но призова да се даде възможност на магистратите сами да преценят дали да гласуват тайно или явно. 

Мартин Димитров от Реформаторския блок обясни, че явният вот е лична отговорност и който иска да влезе във ВСС, трябва да гласува явно и да дава отговор за своите решения. 

Чавдар Георгиев от БСП го запита за каква отговорност точно говори и направи паралел, че с явно и с вдигане на ръка се е гласувало по времето на Тодор Живков. "Нека да гласуват явно с вдигане на ръка, така беше по времето на Тодор Живков. Вие това искате. Разправяте приказки за демокрация, глупости", заяви Георгиев.   Мартин Димитров се обърна към Георгиев, като посочи, че този негов опит от времето на Тодор Живков не е релевантен към днешната ситуация. "Ако искаме да се носи лична отговорност, това няма да донесе по-добри решения на ВСС, но ще знаем кой е участвал във взимането им. Ако смятате, че явният вот не е демократичен, бих ви питал вие чувствате ли се независими тук? Вие, г-н Казак, независим ли сте? По съвест ли гласувате тук или някой ви нарежда? Не знам някой да решава повече кадрови въпроси от българския парламент", подчерта Димитров. 

Лидерът на столетницата Михаил Миков заяви, че са категорично против явното гласуване във ВСС, тъй като ще се превърне в политически зависим орган.

Четин Казак направи предложение за "тайно гласуване", но то бе отхвърлено от депутатите. 

Решенията на пленума на ВСС ще се приемат с мнозинство, не по-малко от седемнадесет гласа, а останалите решения – с мнозинство, повече от половината от присъстващите членове. Гласуването винаги е явно. Решенията на колегиите на ВСС ще се приемат с мнозинство, не по-малко от осем гласа – за съдийската колегия, и не по-малко от шест гласа – за прокурорската колегия, а останалите решения – с мнозинство, повече от половината от присъстващите членове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама