Нов фонд отделя 55 млн. лв. за социална икономика

13:29, 31 мар 16 / Политика 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фонд на фондовете ще заработи до лятото като част от инструментите на държавата за подпомагане на социалните предприятия. Той ще изпълнява дейността си чрез посредници и са отделени 55 млн. лв. за схемата, като идеята е, че тези инструменти ще доведат до допълнителни инвестиции. Това съобщи днес министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на откриването на Петия Европейски форум за социално предприемачество в Пловдив.

Всяка оперативна програма ще включва част от средствата си, като в момента се работи с програма "Човешки ресурси" и тя е за насърчаване на предприемачеството в началната фаза на проектите, а след това се включват други проекти, поясни Калфин.

"Социалните предприятия срещат трудности в реализирането на продукцията си, защото трудно могат да бъдат конкурентни на високите технологии и вноса от други държави, но всички виждаме на този форум, че се правят много качествени продукти, и нямам съмнение в качеството на производството на хора с увреждания", съобщи министърът.

Самоопределящите се предприятия, които развиват социална дейност, са около 4000, от които 2500 извършват стопанска дейност. Министър Калфин съобщи, че в закон, който се подготвя, ще са посочени ясни критерии какво е социално предприятие, за да могат да бъдат насочени политиките в това направление.

Калфин коментира и темата за това дали трябва да се направи отделен фонд за майчинство. Той сподели, че е отворен към предложения, но не вижда до каква полза би довело такова разделение. Повечето пари през втората година на майчинството идват от субсидия на държавата. Министърът подчерта, че на този етап майките получават необложена от данъци сума, равна на минималната заплата, през втората година на майчинството си.

"Политиката навсякъде е да дадем възможност на майките да се върнат по-бързо на работа и да са спокойни, че има кой да отглежда децата им. Дали ще дадете 50 лв. повече на майките, или ще се постараете да има детски градини или ясли, е въпрос на политика и аз мисля, че вторият вариант е по-добър", подчерта министърът на труда и социалната политика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама