Джипитата на протест пред БЧК, искат да не казват за по-евтини лекарства

13:38, 31 мар 16 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общопрактикуващи лекари протестираха пред сградата на Българския червен кръст (БЧК) в София. Късно вчера здравният министър д-р Петър Москов се срещна с представители на ръководството на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ). Те са договорили основните искания на личните лекари, но протестните действия ще продължат до публикуването на решенията в „Държавен вестник“.

От здравното ведомство са одобрили предложенията на НСОПЛБ, с които лекарите да имат повече възможности за контрол и проследяване на състоянието на пациентите, които са болни от диабет Тип 2 и есенциална хипертония.

Консенсус обаче не е постигнат по четири искания от общо 19. Те засягат минималната продължителност на прегледите да бъде намалена на 15 минути, както и да бъде намален броят на издаваните екземпляри от амбулаторен лист или талон за хоспитализация.

Здравното министерство не е съгласно и общопрактикуващите лекари да не са длъжни да информират пациентите за по-евтини медикаменти от предписаните им. Джипитата ще продължат и задължително да дават направления на бременните и децата за прегледи при специалисти при желание от страна на пациентите.

Личните лекари започнаха протести на 28 март в знак на несъгласие с реформите в сектора, част от които влизат в сила от 1 април. От 18:00 часа те ще изразят недоволството си и пред Министерството на здравеопазването. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама