Държавата прехвърли „Златна нива“ на Айтос

13:54, 31 мар 16 25 582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професионалната гимназия по селско стопанство „Златна нива” в Айтос става общинска от 1 август, информираха от местната администрация. Досега училището беше държавно и се финансираше от Министерство на земеделието и храните.

В писмо от заместник-министъра на земеделието и храните до Община Айтос се казва, че има решение на Министерския съвет за безвъзмездно прехвърляне на имотите на училището в полза на Общината. Съгласно Закона за предучилищното и училищно образование, предоставените на професионалната гимназия земеделска земя, имоти и вещи ще продължават да се ползват за осигуряване на дейността й.

Директорът Таню Чакъров обяви, че ръководството на гимназията и педагозите приветстват решението на МС и посочи като предимство на училището електронната платформа, на която са "качени" всички учебници. Стана ясно още, че ПГСС "Златна нива" стопанисва 25 сгради - публична държавна собственост,  а годишният бюджет на училището е 600 хил. лв. Проблемът, който предизвика дебати в заседателната зала, беше признанието на директора, че от 2012 г. професионалната гимназия има натрупан дълг от 100 хил. за такса битови отпадъци към Община Айтос.

Общинският съвет в Айтос даде съгласие държавната ПГСС „Златна нива”- Айтос да се преобразува в общинска професионална гимназия. Съветът реши още от 1 август училището да премине на финансиране чрез бюджета на община Айтос. В проекта за решение беше добавена нова точка - пета, с която Общинският съвет упълномощи кмета на Община Айтос да отправи искане Министерството да покрие задължението на ПГСС "Златна нива" - Айтос от 100 хил. лв. Според решението, това трябва да стане със средства извън парите, предвидени в делегирания бюджет на училището, и до датата на прехвърляне на собствеността от държавата на общината.

В ПГСС "Златна нива" 146 ученици са в дневна форма на обучение, 41 - в самостоятелна форма, а 140 учат задочно. През 2015 - 2016 учебна година в гимназията е извършен прием на ученици след завършен VІІІ клас в три специалности: Трайни насаждения, Земеделско стопанство и Селски туризъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама