Биволовъдна ферма в Цар Калоян показва как пести ток чрез слънчева енергия

14:17, 31 мар 16 25 643 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фермата на Сабина и Боян Йоткови от Цар Калоян, Разградска област отваря вратите си на 9 април, за да представи в действие комбинирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници. Събитието е от 11.00 до 14 часа, съобщиха от фондация Биоселена.

Биволовъдната ферма на сем. Йоткови е една от трите български млечни ферми, в които преди година бе монтирана инсталация, която използва слънчева енергия и екологични пелети. 

Фермата вече има много повече топла вода (повече от 450 литра/ден) , подгрявана за по-кратко време и на по-ниска цена. Ефектът от всичко това е по-добра хигиената в стопанството и по-високо качеството на млякото.  

Едновременно с това се щади и природата заради използването на възобновяеми източници на енергия. Конкретно във фермата на сем. Йоткови съотношението на използваната енергия от слънцето/енергия от пелети е 43 към 57 процента. За една година след въвеждането на инсталацията фермата е спестила около 1440 лв. за ток.

По време на Открития ден във фермата, гости, фермери, журналисти ще имат възможност да разгледат инсталацията, да разговарят с авторите й, с фермерското семейство, с експертите от Тракийския Университет и фондация БИОСЕЛЕНА. Предвидена е специална обиколка на фермата и дегустация на продукти от биволско мляко.

Фермата на Йоткови, които са практикуващи ветеринарни лекари, съществува от 2005 година и е единствената по-голяма биволовъдна ферма в Разградско. Семейството отглежда 80 биволи, от които 40 дойни биволици от породата Българска Мурра. Животни от фермата са печелили награди за най-добър представител на породата. Годишното производство на сурово мляко е 70 тона.

Иновативната инсталация заработи в рамките на проекта „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските ферми“, изпълняван от  БИОСЕЛЕНА, Тракийския университет – Стара Загора и най-голямата норвежка неправителствена организация Norges Vel. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм „Иновации за зелена индустрия“.

Средната стойност на инсталацията се изчислява на около 20 хиляди лева. Ферми, стопанства, оранжерии и други малки бизнеси като ресторанти, къщи за гости, малки обекти за производство на храни могат да се насочат към използването на подобна инсталация по частен път или да кандидатстват за средства по мярката за енергийна ефективност по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020.

Инсталацията бе отличена в Конкурса за иновации в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра 2015“ в Пловдив. Панел от инсталацията и материали са системата проекта бяха представени на серия изложения през тази година и предизвикаха голям интерес сред фермери и селскостопански производители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама