Перник излиза на пореден протест срещу незаконните мини

14:38, 31 мар 16 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Перничани излизат на пореден протест срещу мините в града на 1 април, съобщават от „За земята“ в писмо до медиите.

От години в града имат сериозен проблем с незаконния добив от въглищните мини, някои от които затворени, като през 2015 дори се стигна до обявяване на бедствено положение и евакуиране на къщи, застрашени от падане заради незаконната дейност.

Активисти от града са направили няколко подписки и поставят редица искания към енергийния министър Теменужка Петкова, депутатите от региона, Общинския съвет, както и главния прокурор.

„Подписките с нашите предложения ще връчим на съответните власти на 01 Април, ден на лъжата, пред община Перник от 8 часа сутринта. Искаме да честваме този ден заедно с нашите чиновници, защото от тях получаваме само лъжи и шеги, вместо реални политики и мерки за справяне със ситуацията“, пишат организаторите и уточняват, че ще бъдат с каски и кирки.

От Теменужка Петкова и председателя на Общинския съвет Иво Савов те искат да започне процедура по изваждането на на запасите на участък “Гладно Поле“и „Стара Тева“от Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства в България. Уточняват, че предложението е на база многобройни нарушения на концесионния договор.

Депутатите, избрани от Перник, пък настояват да предложат криминализиране на незаконния добив на въглища от физически лица.

Главният прокурор пък се предлага да извърши няколко проверки на концесионния договор и концесионера, като организаторите на протеста твърдят, че се излиза извън концесионната площ, застрашено е електроподаването за 1/3 от града. Смятат, че незаконният добив е организиран и намекват за укриване на данъци.

„Молим за проверка на дейността на фирмите с участие на гражданина Филип Жул Огюстен Уотле в България. При наблюдение дейността на Минно дружество АД, А Б С Транспорт, Сава Секюрити ООД, Балкан Коул Трейдинг ООД, Ерантис АД, Минно дружество-Белоградчик ООД, УОТЛЕ-ООД, Рекоул ООД., смятаме че има предпоставки да се укриват и да не се плащат данъци чрез така описаните свързани юридически лица. Като доказан длъжник на държавата към момента тече прехвърляне на активи от фирма Рекоул ООД към трети лица“, пишат още до Сотир Цацаров активистите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама