Над 100 таксиджии протестират в Пловдив, блокираха града (снимки и видео)

14:40, 31 мар 16 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 100 таксиметрови шофьори с автомобилите си излязоха на протест пред стадион "Пловдив", предаде репортер на Пловдив Topnovini.bg.

"Днес това е предупредителен протест. Ако бъде приет законът, ще блокираме целия град, готови сме да тръгнем и към София", заяви Георги Ряпов, председател на местната Асоциацията на таксиметровите превозвачи.

Той допълни, че ако тръгнат към столицата са готови да качат по един полицай и лекар, тъй като и те протестират.

Преди 5 месеца успяхме да спрем този "извратен данък" и Народното събрание гласува, че такъв данък не може да има. Малко след слуха, че в софийско заведение са се събрали големите превозвачи и политици, след 5 дни се появи този проектозакон", допълни Ряпов.

Председателят на местната организация заяви, че се бърза със закона, защото в противен случай от 1-ви април трябва да влезе изменението, което бе направено от ГЕРБ и всеки водач да стане превозвач. Отменена е и възможността, която позволява на превозвачите да работят за собствена сметка, поясни Ряпов.

По негови думи в Пловдив всички са направили нещата, както трябва - водачите им са назначени с трудови договори, а апаратите на автомобилите са фискализирани, а не както в София да разполагат с 2000 коли и нито един от хората да не е назначен на работа с трудов договор. "Напротив те са назначени да извършват превоз от името на превозвача за собствена сметка."

Аргументът на Менда Стоянова, че законът ще попречи водачите да дават парите на превозвачите, а те от своя страна да не ги внасят, бе отхвърлех от Ряпов. Той смята, че това улеснява големите фирми в София и е на едно мнение с депутати изказали се от трибуната на Народното събрание, че това е лобистки закон.

Протестиращите изразиха твърдо позицията си против закона, който според тях ги облага с "кръвен данък".

"Никой не плаща данък предварително и сме внесли становище в комисиите, че сме съгласни да се направи патентен данък както трябва. Той не трябва да бъде определян от общините, а на базата на минималната работна заплата", съобщи Ряпов.

Таксиметровите шофьори от Пловдив заявиха твърда позиция, че щом за тях може да има двоен и троен данък, може да вдигнат тарифите. След края на протеста таксиджиите минаха с надути клаксони на шествие по пловдивските улици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама