ГЕРБ: Ако билетът не стане 1.60, се лишаваме от нова детска градина или ремонт на училище

15:01, 31 мар 16 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако предложението на Центъра за градска мобилност - цената на билета за еднократно пътуване да стане 1.60 не бъде прието от Столичния общински съвет, а се реши поскъпването да е с по-малък процент, общината ще трябва да покрие разликата от собствения си бюджет. Това обясни след редовното заседание на СОС общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков.

Причината е, че транспортното дружество е изготвило годишната си финансова рамка на базата на увеличение на билета с 0.60 лв.

„Ако се намали предложената цена на билета, която е базирана на реални разчети, трябва да се даде ясен отговор откъде ще се финансира тази разлика. Затова всеки, който предложи билетът да не се вдига с 0.60 лв., както предлага ЦГМ, а да се вдигне с 0.20 лв. например, трябва да се аргументира от финансова гледна точка“, обясни Зарков.

Оказва се, че единственият вариант в тази ситуация е разликата да се субсидира от бюджета на общината, който обаче е изготвен преди да е планирано увеличението. Затова, по думите на общинския съветник от ГЕРБ, „за да се попълнят дупките в транспорта“ ще трябва да бъдат дадени пари от други пера в бюджета.

„Дали това ще са парите, които са били предназначени за построяването на нова детска градина, дали ще са парите, които сме смятали да дадем за ремонт на някое училище, ще трябва да се лишим от нещо друго, което първоначално е било заложено в плановете ни за тази година, за да запълним тази дупка“, поясни общинарят.

За разлика от него от групата на БСП и коалиция „Сердика“ скочиха срещу драстичното вдигане на цената на билета. В началото на заседанието на общинския съвет двете групи представиха политически декларации, в които изразиха несъгласие с причините които налагат увеличението. Двете общински групи обясниха, че не разбират как може да се вдига цената на еднократното пътуване при положение, че горивата поевтиняват.

Зафир Зарков отвърна, че едва 7% от цената на билета се формира на базата на цената на горивата, затова и поевтиняването им няма как да има сериозно отражение.

„Билетчето не е за редовно пътуващите, а е ориентирано към случайно пътуващите. Това е европейска практика и не би следвало то да е толкова достъпно, че да е предпочитано средство за пътуване в градския транспорт“, обоснова поскъпването Зарков.

Очаква се още в понеделник новата цената на билета да влезе за обсъждане в общинските комисии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама