Заради тероризма Белгия забрани анонимните SIM карти

15:26, 31 мар 16 / Свят 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Забрана за продажба на анонимни SIM карти за мобилни телефони подготвят управляващите в Белгия.

„След великденските празници (след 4-и април) парламентът ще започне разглеждането на законопроект, който забранява продажбата на SIM карти за мобилни телефони, без да се представи документ за самоличност“, разкри източникът.

По думите му след приемането на закона всички SIM карти ще бъдат регистрирани в специален списък, в който ще се посочва националния регистрационен номер на техния притежател – електронният код на неговия паспорт.

Необходимостта от тази мярка е за ограничаването на възможностите на терористичните организации да осъществяват скрита комуникация, подчертава информаторът.

По думите му властите обсъждали въвеждането подобна мярка в продължение на три години. Но законът се натъквал на съпротивата от парламентарната комисия за правата на човека, според която това е нарушаване на правата на личния живот, а също на комисията за защита правата на потребителите - тя пък се опасявала от възможността за комерсиализация на списъка със SIM картите и използване на данните му за маркетингови цели и разпространение на рекламни продукти.

При атентатите на летището и на метростанция в Брюксел на 22 март загинаха 32 души, а ранените достигнаха 340 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама