При акцията "ДАИ" откриха "Пещерата на Аладин"

15:31, 31 мар 16 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ГДБОП и ДАНС намерили в задържания шеф на бившата агенция ДАИ Цветелин Цветанов 175 хил. лв. в различна валута. Това стана ясно от обща пресконференция на спецпрокуратурата, ДАНС и ГДБОП. Иззети са общо над 400 000 лв., а в дома на тъста на Цветанов в Долни Дъбник, плевенско, е намерена също огромна сума пари скрити в тайник, като все още не се знае колко е тя. Разследващите описали тайника в къщата на тъста като „Пещерата на Аладин“. Според прокурорите в него вероятно има близо половин милион лева.

Задържани са 18 човека, като обвинения ще бъдат повдигнати срещу 9 от тях. Някои от задържаните са съдействали на разследващите и срещу тях няма да бъдат повдигнати обвинения. Спецакцията е протекла в 12 български града. Някои от тях са София, Видин, Габрово, Монтана, Плевен, Враца, Ловеч, Варна и Хасково.

Деветимата, които ще бъдат обвинени, са организирана престъпна група със стройна йерархия и схема за искане на пари. Начело на групата е бил шефът на агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов. Групата е действала от 2015 г., откогато Цветанов е назначен на поста си, до този момент. В нея са участвали още Емил Иванов, началник областен отдел на агенцията в Плевен, Венцислав Генов, началник на отдела в Габрово, Тихомир Вълчев Тихомир Ангелов, бивши служители на ДАИ; Цветелина Димчева и Соня Христова, началници на отдели в агенцията; Иван Иванов, инспектор от областната агенция във Видин и Цецка Димитрова, собственик на автошкола.

За услугите предоставяни от престъпната група се е плащало между 300 и 2500 лв по данни до момента. При претърсвания в София е намерена и тетрадка-дневник, в която са записани имена, а срещу тях получаваните суми.

Групата е събирала суми от фирми за т.нар. такса "спокойствие", както и за манипулиране на изпити за управление на МПС, в които се включват изпитите за всички категории, както и за превозването на опасни товари. Той е бил най-скъпият изпит и за него цената е била 3000 лв. Хората взимали по този начин документите си за шофиране ще бъдат търсени от органите на реда.

Събирани са още суми и за назначаване на служители в агенцията, както и при спиране на автомобили за рутинна проверка, а също и при проверки дейността на фирми.

Парите, които Цветанов е получавал са му били давани на ръка от посредници. За момента шефът на агенцията го грози затвор от 5 до 15 год. Той не е съдействал на следствията.

Представителите на прокуратурата, ГДБОП и ДАНС потвърдиха, че и македонски граждани са си купували книжки. Те отрекоха обаче да са били продавани такива на кюрди.

Разследващите са използвали СРС-та, свидетелски показания и сигнали, за да разбият организирана престъпна група. Работата на службите е продължила близо 6 месеца. Работата по случая продължава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама