„Лукойл Нефтохим“ е обгазил Бургас 36 пъти над нормата

15:34, 31 мар 16 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петролната рафинерия „Лукойл Нефтохим“ е най-вероятният причинител на замърсяване на въздуха през изминалата нощ в Бургас. Това каза за Topnovini.bg директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Тонка Атанасова.

През нощта между 02.00 и 05.00 часа са измерени високи концентрации на токсичния газ сереводород в града, надхвърлящи многократно позволената норма. Най-голямо е било превишението в 02.00 ч., като стойността е била 36 пъти над нормата.

Стойностите са започнали да намаляват към 07.00 часа сутринта, като към 10.00 вече сероводородът е бил в нормите. През деня досега не е измерено ново покачване на стойностите на газа във въздуха.

От екоинспекцията са изпратили инспектори на място, които да проверят инсталациите в нефтозавода. Очакват се и писмените обяснения на „Лукойл Нефтохим“ какво точно се е случило на територията на рафинерията и дали става въпрос за аварийна ситуация.

„Няма откъде другаде да дойде тази висока концентрация на сероводород“ – отговори Атанасова на въпрос на Topnovini.bg дали със сигурност нефтозаводът е източникът на замърсяване.

Утре или най-късно в понеделник от РИОСВ ще обявят официално източника и причината за замърсяването, както и какви санкции ще бъдат наложени. След законовата промяна от месец август 2015 година, предложена от екоминистъра Ивелина Василева, глобата за такова нарушение варира от 10 000 лв. до 500 000 лв.

Припомняме, че миналата година МОСВ глоби „Лукойл Нефтохим“ със 100 хил. лв. заради разлив край Долно Езерово. На 17 юни от пробит продуктопровод на рафинерията се изляха между 10 и 30 тона бензин в река Чукарлийска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама