Алфа рисърч: Изсичането на горите е основния екопроблем

15:45, 31 мар 16 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изсичането и унищожаването на горите е проблем номер едно за хората. Това е установило последното национално представително проучване на „Алфа рисърч“, което изследва обществените нагласи към горите, планините и опазването на защитените територии. То е разработено в партньорство със Световния фонд за дивата природа WWF. Социологът Станислав Стоянов подчерта пред БНР, че сред ключовите проблеми продължават да бъдат замърсяването на въздуха и земята в планините и презастрояването. Не на последно място запитаните посочват липсата на сериозна грижа от страна на държавата.

65 на сто от анкетираните са твърдо срещу строителството, включително на туристическа и транспортна инфраструктура в защитените територии, показва проучването. Има движение в различните периоди – след свиването на отрасъла известно време строителството не е било отчитано като проблем, но сега вниманието към него се завръща, отбеляза социологът.

Между 65 и 72 процента през различните периоди не одобряват развитието на инфраструктура и строежа на нови хотели по високите части на планините.

Най-голяма надежда за защита на природата се възлага на екоорганизациите, а на второ място остава местното управление. Социолозите отчитат изместване на фокуса от централното управление като основен фактор за природозащита.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама