Сметка за вода в Шумен падна в съда заради неправилно отчитане

15:52, 31 мар 16 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сметка от 225 лв. към „Водоснабдяване и канализация” - Шумен падна в съда заради неправилно отчитане. Решението е на Шуменския окръжен съд, който потвърждава акт на райоинните магистрати.

От документите по казуса става ясно, че искът за 225 лв. е подаден от „Водоснабдяване и канализация – Шумен” заради неплатена сметка от Добрин М.

Водоснабдителното дружество сочи, че осъществявал водоснабдителна и канализационна услуга на Добрин през периода 7 юни 2014 до 6 април 2015 г.

Абонатът обаче не платил сметката и от ВиК дружеството поискали издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист и да си получи парите.

Той възразил с мотив, че водата не била отчетена в негово присъствие и била негодна за ползване по предназначение заради мътността й.

От доказателствата по делото става ясно, че инкасатор на района, извършвал отчитането както на индивидуалните водомери, така и на общия, самостоятелно, като си записва показания на електронно устройство и напуска сградата.

Тази форма на отчитане обаче е в грубо противоречие с правата на потребителите, съответно задълженията на оператора разписани в общите условия , а именно за потребителите да присъстват при отчитане на показанията на индивидуалните водомери, както и чрез упълномощен представител при отчитането на общия водомер. Потребителите не били и уведомени за отчитането както е според наредбите.

Съдът обаче отхвърлил мотива за мътността, защото не било налице влошаване на качествата на водата за целият процесен период от юни 2014 г. до април 2015 г., а само от декември 2014 г. до април 2015 г., както и, че няма пълно и главно доказване, че доставяната за периода вода представлява риск за здравето при ползване на водата

Шуменския окръжен съд намира, че претенцията за заплащане на суми за консумирана, е неоснователна поради липса на годни доказателства да установят консумацията на твърдените от ВиК дружеството количества.

В своето решение съдът осъжда „Водоснабдяване и канализация – Шумен” да заплати на Добрин М. 200 лева разходи за делото.

Решението е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама