Апелативният съд потвърди наказанието на ветовчанин, убил съпругата си

15:54, 31 мар 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд във Велико Търново потвърди наказание от 20 години лишаване от свобода за мъж от Ветово, обвинен в убийството на съпругата си, съобщават от пресцентъра на институцията. Присъдата на първа инстанция е произнесена от Окръжния съд в Русе.

Димитър Д. на 11 януари 2015 г. е убил жена си Желязка Н.Д. (родена през 1984 г.) по особено мъчителен начин, с особена жестокост и предумишлено, са сметнали магистратите от дунавския град и от старата столица.

Той е нанесъл общо 30 удара с нож, дълъг 14,5 см., по различни части от тялото на жертвата, като дори й прерязал гърлото. Смъртта й е настъпила от остра кръвозагуба, в съчетание с остра дихателна недостатъчност, поради увреждане на дихателните пътища, при множество прободно-порезни и порезни наранявания на шията и гръдния кош, на фона на множество прободно-порезни и порезни наранявания на корема и левия горен крайник, пък е заключил съдебният лекар.

Наказанието на убиеца е било доживотен затвор, но тъй като делото се е гледало по съкратената процедура, е последвало намаляването на санкцията, която е станала 20 години лишаване от свобода. Димитър Д.Д. трябва да ги изтърпи при първоначален строг режим, в затворническо заведение от закрит тип.

Със същата присъда той е осъден да плати на децата си М.Д.Д., И.Д.Д., Д.Д.Д. и П.Д.Д. сумата от по 80 000 лева – обезщетение за причинени неимуществени вреди.

Делото в Апелативния съд е образувано по жалби от подсъдимия и от частните обвинители. Магистратите са отхвърлили и двете. Вторите са искали подсъдимият да е наказан с доживотен затвор, което е процесуално невъзможно.

Той пък твърдял, че подбудите му да извърши престъплението (изневярата на жена му) и ревността са смекчаващо вината обстоятелство. Съдът му е напомнил, че убийството на съпруг не може да бъде начин да бъдат решени семейни проблеми.

Относно твърдението му, че самопризнанието му също е смекчаващо вината обстоятелство, според магистратите то не може да бъде смятано за такова, тъй като делото е гледано по съкратената процедура, която задължава съда да намали значително присъдата и така обвиняемият е бил облагодетелстван при определянето на наказанието му.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама