Приключи изпълнението на проекта за превенция и реинтеграция на деца в риск в Община Исперих

07:32, 01 ное 16 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приключи изпълнението на проект „Превенция и реинтеграция на деца в риск“  на Община Исперих, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, съобщиха от местната управа.

В проекта бяха обхванати  деца от местната общност на възраст между 3 и 6 години, деца в риск,  представители на социално слабите, включително ромската етническа група, изложени повече от останалите на риск от социално изключване и бедност, деца от семейства с нисък доход, деца в риск от етническите малцинства, деца в риск живеещи в малки и отдалечени населени места.

Общата продължителност  на проекта бе 22 месеца и се осъществяваше в партньорство със  СНЦ «ЖАНЕТА» със социална сфера на дейност и локален обхват на действие, който е с доказан опит в работата с деца в риск и семейства .

Дейностите по проекта стартираха през 2014 г.  в осем детски градини – ЦДГ „Щастливо детство“, ЦДГ „Мечо Пух“ и ЦДГ „Слънце“ в град Исперих, ЦДГ „Радост“ в село Подайва, ЦДГ „Щастливо детство“ в село Китанчево, ЦДГ „Братя Грим“ в село Тодорово, ЦДГ „Кокиче“ всело Вазово и ЦДГ „Момина сълза“ в село Райнино.

В резултат на проекта бяха подобрени условията за обучение и възпитание на децата чрез доставка на оборудване и обзавеждане в детските градини, предвидени в проекта и въведени нови иновативни образователни методи за предучилищна подготовка.

В проекта бяха включени 19 педагози от осемте детски градини, двама ромски образователни медиатора, психолог и логопед, които активно участваха в изпълнението на проектните дейности. Образователните дейности, предвидени в проекта, включваха разнообразни методи за предучилищна подготовка, иновативни средства и елементи на неформално образование, специално внимание към децата в неравностойно положение и от различни етноси, активна работа с родителите чрез разнообразни форми на интеркултурно образование, изграждане на нови отношения между семейството и образователната система.

В рамките на проекта децата от предучилищните групи на осемте детски градини, техните родители и учители участваха в разнообразни училищни мероприятия за популяризиране на мултикултурната среда, в които се представяха бита и културата на различните етноси , събираха, селектираха и представяха образци на  различните култури - приказки, песни, легенди и др.

Създадени бяха  клубове  по интереси - Клуб „Фолклор и традиции” и Клуб „Детски театър” . В клубовете участваха родители и възрастни хора от семейството, които запознаваха децата от целевата група с бита на различните етноси.

В процеса на изпълнение на проекта бяха създадени летни училища към детските градини включени в проекта, които функционираха за период от два месеца . В тях бяха  предоставени дейности за подобряване на училищната готовност, като акцент се постави на овладяването на български език чрез различни дейности. За целта бяха закупени учебни материали и пособия - книжки, ранички, сметала и др.

Проектът на Община Исперих отчита постигане на основната цел за подготовка за училище на деца в уязвимо положение на възраст от 3 до 6 години, по-добри социални и езикови умения при деца, говорещи език различен от българския.

Проектът обучи в специални умения педагози, подкрепящи специалисти и директори  на детски градини, в резултат на което се създадоха активни взаимоотношения с родителите чрез разнообразни форми на интеркултурно образование. Създаде се сближаване между семейството и образователната система, основаха се безрезервни отношения на доверие между деца и родители от различни социални групи.

Екипът за организация и управление на проекта благодари за оказаното доверие  на всички участници по проект „Превенция и реинтеграция на деца в риск“ на Община Исперих за проявеното коректно професионално и човешко отношение при изпълнение на дейностите по проекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама