Честваме Деня на народните будители

07:40, 01 ное 16 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод празника в Сливен днес ще се състоят панихида и поднасяне на цветя на гробовете на сливенските будители – Добри Чинтулов, Мишо Тодоров, проф. Димитър Табаков, Илия Цеков, Илия Арнаудов, Иван Апостолов. Проявата е от 09.00 часа на Новоселското гробище.

От 10.00 часа на площад „Хаджи Димитър” е общоградското поклонение пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Там ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде отдадена почит към паметта на българските просветни дейци и революционери. Ще бъдат направени и приветствия към учениците, учителите и просветните дейци.

От 11.00 ч., в концертната зала на Военен клуб ще се състои представяне на книгата „Да знаем за войната, да пазим мира. 70 години от края на Втората световна война 1945 – 2015 г.“ – отпечатана с подкрепата на Общински фонд „Култура“

В 13.00 ч., в залата на общината ще се проведе среща-разговор на кмета с новоназначени учители от Сливен

Проявите се организират от Община Сливен в партньорство със Сливенска митрополия, Регионално управление на образованието – Сливен, Народно читалище „Зора – 1860“, Сдружение „Мати Болгария“ и Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“.

За пръв път, Денят на народните будители 1 ноември е отпразнуван в Пловдив през 1909 г. Дотогава, на тази дата се е празнувал денят на Свети Иван Рилски /по стар стил/. През 1922 г., Народното събрание обявява този ден за празник на всички "заслужили българи", както са се изразявали тогава.

Далеч преди официалното обявяване на този празник със закон, българският народ почита своите будители и ги канонизира като светци в своята историческа памет. За първи път е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник. Забележителен е фактът, че първият закон на новоосвободената българска държава е законът за задължителното всеобщо начално образование и, че 9 години преди Освобождението на България през 1869 г. се създава книжовното дружество, което слага началото на Българската академия на науките. На този ден, България отдава своето признание на дейността на безброй народни будители, които създадоха Българското Възраждане.

От 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Идеята за възстановяването му е на Петър Константинов, председател на общонародно сдружение "Мати Болгария".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама