Отбелязваме Деня на народните будители

07:56, 01 ное 16 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Той е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

По повод празника ще бъде издигнат националния флаг пред президентската институция. На церемонията от 09:00 часа ще присъства държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените силиРосен Плевнелиев, който ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част пред сградата на „Дондуков“ 2.

Софийският исторически музей ще отбележи празника с тържествена програма, посветена на Иван Николаевич Денкоглу и 235 години от неговото рождение. Началото е в 11:00 ч. във фоайето на музея. Ще бъдат изложени експонати, свързани с Иван Денкоглу и светското образование във възрожденска София.

В Столичната библиотека от 11 часа в Мраморното фоайе ще бъде открита изложбата „Да видят всички по света, че български народ живее...“, посветена на живота и делото на Петко Р. Славейков. В 13 богато илюстрирани табла, подредени хронологично, посетителите ще могат да се запознаят с живота и творческия път на народния будител Петко Рачев Славейков, както и с много фотографии от личния и обществения му живот, факсимилета от първите неговите ръкописи, публикации и издания. Изложбата е отоврена за посетители до 9 ноември.

За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 г. празникът е забранен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Сред имената на най-почитаните народни будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, поп Пейо, Матей Граматик, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Стефан Караджа, Добри Чинтулов и още стотици радетели за българско самосъзнание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама