Учените излизат на мащабен протест

08:47, 01 ное 16 25 210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учените от Българската академия на науката (БАН) и от Селскостопанската академия излизат на протест в Деня на народните будители, който честваме днес. Протестът е под наслов „Искаме ли да имаме наука в България“.

Началният час на шествието е 11:00 ч. пред сградата на БАН. Учените щепреминат по бул. „Цар Освободител“ до сградата на Министерството на образованието и науката (МОН) и Министерския съвет (МС) на площад „Независимост“. Там ще бъде връчена декларация с исканията на работещите в двете институции.

Шествието ще продължи по бул. „Княз. Александър Дондуков“ до бул. „Васил Левски“. Там ще бъде поднесен венец на паметника на Апостола. Учените ще продължат до паметника на Св.Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека, през ул.Оборище до ул. „15 ноември“, където е сградата на БАН.

Протестиращите ще внесат исканията си в Народното събрание. Очаква се в протеста да се включат около 2000 души.

Вчера правителството прие бюджета за 2017 г. От него става ясно, че над 420 млн. лева ще отидат за наука. Бюджетът на БАН се увеличава с 6,8% – от 73 млн. лева на 78 млн. лева. Увеличението е повече, отколкото за висшите училища. Там средствата нарастват едва с 2,8 на сто.

Според данните на Националния статистически институт (НСИ) разходите за научноизследователска дейност през 2015 г. са се увеличили с 27,4%, което е с 847,2 млн. лева повече в сравенение с предходната година.

Заетите в областта на науката през 2015 г. пък са били 22 421 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама