Погват автомобили, велосипедисти и каруци по пътищата в Старозагорско

09:14, 01 ное 16 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционната акция „Зима“ на Пътна полиция стартира днес в Старозагорска област, съобщи Делян Славов, началник сектор „Пътна полиция” в ОДМВР Стара Загора. „Тази година няма да има предупредителен период, санкциите започват от днес”, уточни Славов.

Акцията за превенция на пътната безопасност преди зимния период ще протече в три етапа. В първия от днес до 10 ноември, ще има масови проверки на велосипедисти и каруци, във втория от 11 ноември до 20 ноември  акцентът ще е върху пешеходци и водачи за толерантност на пътя, а в третия   от 21 ноември до 30 ноември, пътните полицаи ще проверяват изправността и готовността на автомобилите за зимата.  

Акцията се провежда съвместно със Съюза на българските автомобилисти (СБА). „Предоставяме базите си в Стара Загора, Казанлък и Чирпан за безплатна проверка на светлини, гуми и газови устройства”, информира Пенчо Стратиев, управител на СБА в Стара Загора. Акция „Зима“ обявява 2 ноември за Ден без велосипедисти  жертви на пътя, 16 ноември – за Ден без пешеходци жертви на пътя, и 30 ноември – Ден без жертви на пътя от неизправност на автомобили. В тези дни ще има специализирани полицейски операции в цялата Старозагорска област. В акцията ще се включат всички 50 пътни полицаи от региона. От „Пътна полиция” отчитат завишение на катастрофите и жертвите на пътя. От началото на годината загиналите са 39, при 33 за същия период на м.г., а ранените 424 при 349 през 2015 г.през ноември, като през миналата година за 30-те дни на месеца загиналите са с 9 повече. От началото на 2016 г. към днешна също има завишен брой на ПТП-та – тежките са с 48 повече в сравнение със същия период на 2015 г, броят на ранените – със 75 повече, загиналите – с 6 повече.

„Ще извършваме и оглед и ще даваме предписания към стопаните на пътя за липса на знаково стопанство, неравности по пътя и т. н., както и препоръки към фирмите, които обучават водачи и възстановяват контролни точки”,  обясни Делян Славов. По думите му местата с най-висока концентрация на пътно-транспортни произшествия са проходите Хаинбоаз и Шипка, както и пътят Стара Загора-Казанлък при Змеевския проход,

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама