От началото на годината 33-ма са загинали в катастрофи във Варненско

10:51, 01 ное 16 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 646 тежки катастрофи с 33-ма загинали и 816 ранени са регистрирани от началото на годината до 27 октомври на територията на Варна и областта. Това съобщиха от областната дирекция на МВР. За същия период на миналата година броят на тежките произшествия е 629, на загиналите 48, а на ранените 785, т.е. през настоящата година броят на тежките ПТП е със 17 по-голям, но броят на загиналите е с 15 по-малък, а броят на ранените с 31 по-голям.

От началото на годината в областта са пострадали общо 166 пешеходци, като 6 от тях са загинали и 160 са ранени. Спрямо същия период на 2015 г. броят на пострадалите пешеходци е с 25 по-малък, броят на загиналите с 3 по-малък, а броят на ранените с 23 по-малък.

Най-голям е броят на пострадалите пешеходци във възрастовата група от 25 до 64 години – трима загинали и 75 ранени. Следват ги най-възрастните – над 64 години, също трима загинали и 45 ранени. Сред подрастващите най-уязвими са децата от 10 до 14 години – 14 са ранените досега.

Запазва се тенденцията голяма част от тежките катастрофи да стават през тъмната част от денонощието. С цел ограничаване на предпоставките за възникване на произшествия и за подобряване на условията за безопасност на движението от Пътната полиция е планиран комплекс от организационни, превантивни и контролни мерки. Основните насоки в дейността по линия на безопасността на движението ще бъдат следните:

- Упражняване на засилен контрол по изправността на осветителните системи и сигнализацията на пътните превозни средства, включително и на велосипеди и каруци.

- Извършване на огледи на уличното осветление в населените места на Варненския регион и изготвяне на конкретни предложения към местните власти за осветяване на най-невралгичните места от уличната мрежа, характеризиращи се с повишена опасност за катастрофи с пешеходци - улични отсечки, райони на спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки, кръстовища, подлези.

- Съвместно с представителите на пътната администрация извършване на огледи на липсващата вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка в рискови участъци и кръстовища по пътната мрежа и изготвяне на предписания за възстановяването на сигнализацията на местата с най-голяма опасност за катастрофи.

- Изготвяне на предложение до общините за съвместно извършване на прегледи на светлинната и светлоотразителната сигнализация на превозните средства с животинска тяга и малогабаритната селскостопанска техника .

- Засилен контрол по спазване разпоредбата на ЗДв.П, регламентираща движението на МПС с включени къси или дневни светлини и през светлата част от денонощието през цялата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама