Обучиха жители на Малко Търново и Звездец да оказват първа помощ

11:20, 01 ное 16 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жители на град Малко Търново и село Звездец бяха обучени да оказват първа помощ.

В Малко Търново дейностите преминаха на два етапа. От 10-ти  до 12-ти октомври бе обучена първата група – съставена от родители от Малко Търново. Между 13-ти и 15-ти октомври подобен курс преминаха и жители от Звездец.

Общо около 30 души бяха обучени в най-важното при инциденти – от спиране на кръвта, до разпознаване на симптоми на по-тежки случаи като инфаркти и инсулти. Идентични курсове преминаха и жители на Бургас и Средец, като общото число на обучените хора е над 100.

При голям интерес преминаха и състезанията, в които се включиха 62-ма души – родители и деца. Тяхната цел е по атрактивен и забавен начин да се демонстрира наученото. Състезанията представляваха поредица от симулации на реални инциденти, в които участниците под формата на отбор от 5 души оказваха организирано първа помощ.

В края на ноември предстои подобни състезания да бъдат проведени и за жителите от бургаския квартал „Победа“.

Обученията са част от проекта „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи“, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, в рамките на ЗОВ – Здраве и образование за всички.

Програмата е финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата й стойност е  13 750 450 лева, като швейцарският  принос е 11 764 000 лева. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама