Министър Ангелкова: Ръстът в туризма се усеща и в Русе, очакваме положителен резултат и догодина

13:12, 01 ное 16 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През следващата година очакваме също толкова положителен резултат, както и през тази година. Това е на база на преговорите, които водим в момента с големите туроператори и техните асоциации. Само по договореното с тях е за 30% ръст на база на резултатите от тази година.

Това съобщи днес в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя е в града за среща с академичното ръководство и студентите от Русенския университет, както и за участие в работна среща с представители на Общинското предприятие "Русе арт" (звено "Туризъм"), Съвместния секретариат по Приоритетна област 3 на Стратегията на ЕС за Дунавския регион и Асоциацията на дунавските общини "Дунав".

Министър Ангелова добави, че се очаква и много добър зимен сезон, като дори най-песимистичната прогноза сочи 4.5 до 5% ръст. Вече има обаче сериозни предпоставки, на база на заявките до момента, цифрите да са много по-големи.

Николина Ангелкова отново напомни, че през 2016 г., "само към момента имаме ръст от 7 млн. чуждестранни туристи, а за цялата минала година имахме 7.1 млн., като се очаква общ ръст от 12% българи и чужденци".

"Това се усеща и в Русе. Русе е стратегически център за образованието, но е изключително важен и за нашия сектор. Вярваме в потенциала на града и региона, който е огромен. Тук ръстът за първите 8 месеца е 7.6% - над 60 000 чуждестранни и български туристи са посетили Русе. Нощувките също бележат ръст от 11%. Имаме и 15% ръст на приходите. Щом ръстът на приходите е по-голям от този на туристите, значи идват и повече платежоспособни туристи", каза още тя.

Министър Ангелкова припомни още, че с Румъния са разработени няколко проекта, най-важните от които включват и Русе. Тя даде пример с туристическата обсерватория, в която участва РУ "Ангел Кънчев", Община Русе и др. Предстои в началото на този месец да стане ясна окончателната оценка за отпускане на необходимото финансиране от повече от 1.9 млн. евро. Друг проект е свързан с разработването на още общи културни маршрути след вече обявените за "По пътя на виното" и "По пътя на императорите". Изцяло одобрен е и проектът за промотиране на общия бранд "Дунав" на по-далечните пазари.

В тази връзна Николина Ангелкова отчете, че се очаква ново развитие и конкурс за туристическо лого на България, като за целта са привлечени множество специалисти в тази област и маркетолози.

Тя отчете, че за реклама на страната ни, поради ограничените ресурси, е фокусирана работата по контакти с големи туроператори, връзки с държави, сред които Румъния, Гърция, Германия, Русия, Великобритания, Македония, Сърбия, Белгия, Италия и др. 

"Изцяло сме се фокусирали върху дигиталната реклама и онлайн рекламата. Предстои и работа със CNN, които ще са официален наш партньор", каза още министър Ангелкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама