Комплексът за социални услуги във Варна празнува първи рожден ден

13:23, 01 ное 16 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комплексът за социални услуги за деца и младежи, който обединява осем центъра за настаняване от семеен тип, празнува днес своя първи рожден ден. Тържеството се състоя в пленарната зала на Община Варна, а събитието уважиха зам.-кметът Коста Базитов, директорът на дирекция „Социални дейности“ Любомира Комитска, представители на организации, които работят с комплекса. 

 „Поздравявам Ви с днешния ден на будителите и Ви пожелавам да бъдете много устойчиви, да бъдете заредени с този възрожденски плам, който е водил нашите предци, защото предизвикателствата в грижите за хората в неравностойно положение са много. Не можем да съпоставяме минало и настояще, но съм сигурен, че винаги има нужда от будители. Вие всички сте такива, защото съпричастността към нашите деца означава развитие. Винаги можете да разчитате на нашата подкрепа“, каза зам.-кметът Коста Базитов. По-късно бе прожектиран филм, който представя ежедневието в центровете.

Общият капацитет на центровете за настаняване от семен тип е 108 места, а в тях са ангажирани 85 души - специалисти и обслужващ персонал. Три от центровете се намират в с. Тополи, три в кв. „Вл. Варненчик“ и два в ж. к. „Изгрев“. В къщичките се предлага социална услуга от резидентен тип (малък групов дом) в среда и отношения близки до семейните, при които децата получават необходимата им индивидуална грижа.Това дава възможност за пълноценното израстване и развитие на младежите с и без увреждания, лишени от родителска грижа. 

В шест от къщичките са настанени деца и младежи с множество увреждания, а в две от тях - без увреждания. Първият център от семеен тип започна да функционира през 2010 г. и в него бяха приети децата от Могилино. Другите седем центъра са създадени по проект „Да не изоставяме нито едно дете „У дома, а не в дом”. След приключването му - от 1 ноември миналата година, центровете бяха обединени в Комплекс за социални услуги с общо управление. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама