Жените са по-бедни от мъжете в Старозагорско

13:33, 01 ное 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Относителният дял на бедните при мъжете в Старозагорска област е 11.9%, а при жените - 22.4%. Разликата в равнищата на бедност между двата пола е 10.5 процентни пункта при 3.8 пункта за страната.

Стара Загора се нарежда на шесто място по бедност в страната, съобщиха от Териториално статистическо бюро Югоизток.

По окончателни данни на Националния статистически институт, размерът на линията на бедност в област Стара Загора през 2015 г. е 3 995 лв., или 332.9 лв. средномесечно на лице от домакинство.  Под прага на бедност са живели 17.4% от населението на областта.  В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност намалява с 2.7%, при нарастване с 0.6% общо за страната, а относителният дял на бедното население се понижава със 7.3 процентни пункта при нарастване с 0.2 процентни пункта за страната.

Най-висок размер на линията на бедност има в столицата София  - 503.8 лв., с равнище на бедност 21.1%, а най-нисък - в област Кърджали - 189.2 лв., където равнището на бедност е 22.5%.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2015 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 17.4 до 23.1%,  а при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 42.5%, или с 25.1 процентни пункта.

Поляризацията на населението в област Стара Загора по доход, измерен чрез съотношението на доходите между бедните и богатите слоеве на обществото за 2015 г. показва, че най-бедните 20% в областта имат 5.2 пъти по-нисък доход от най-богатите 20% от населението.

Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. Основен източник на статистически данни за пресмятане на индикаторите е ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама