С тържествена церемония Сливен отбеляза Деня на народните будители

14:33, 01 ное 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тържествена церемония на площад „Хаджи Димитър“ беше отбелязан 1 ноември – Деня на народните будители. Четници от ПМГ „Добри Чинтулов“ поднесоха гирлянда на славата пред паметника на войводата и сливенските възрожденци. Приветствие по повод празника отправи кметът на Сливен Стефан Радев.

Всяка година на 1 ноември се прекланяме пред делото на големите  българи, наречени от народа „будители“ и споменаваме техните имена. Онези, които ни завещаха да пазим историческата си памет и да вярваме в силата на българския дух. Кметът посочи, че днес основната ни задача е да помогнем на децата си да разберат значението на думата „будител“, да разкажем за всички, които в миналото, с делата си, са я изпълнили със съдържание. Защото сякаш времето ни отдалечава от техните истински ценности и приносът към духовността и просветителството са достойнства предимно на личности от отминали години.

Проявите по повод Деня на народните будители започнаха на 30 октомври с концерт на учителски пенсионерски клуб „Будител“ и Осмият фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов Сливенец”. На 31 октомври беше открита документална изложба „Гордостта на сливенските интелектуалци“, посветена на 160 години читалищно дело и 145 години от рождението на Стефан Гидиков (1871 – 1944). Същата вечер в зала „Зора“ концерт изнесоха читалищни колективи от Сливен и региона. Днес на Новоселските гробища беше отслужена панихида и бяха поднесени цветя пред гробовете на сливенските будители – Добри Чинтулов, Мишо Тодоров, проф. Димитър Табаков и други известни сливенски учители и просветители. След церемонията на площада във Военния клуб беше представена книгата „Да знаем за войната, да пазим мира. 70 години от края на Втората световна война 1945 – 2015 г.“ – отпечатана с подкрепата на Общински фонд „Култура“.

Търцествата се организират от Сливенска община  в партньорство със Сливенската митрополия, Регионалното управление на образованието – Сливен, Народно читалище „Зора – 1860“, Сдружение „Мати Болгария“ и Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама