Полицията в Добрич започва традиционната акция "Зима"

14:34, 01 ное 16 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 1 до 30 ноември, за поредна година, в цялата страна ще се проведе традиционната акция „Зима”, която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността има на пътя. Информация за нея изнесе на пресконференция днес началникът на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР в Добрич Жулиян Минев.

През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия. Увеличават се злополуките поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано с неправилното движение на пешеходци през тъмната част от денонощието, предпоставка за което е намалената светла част от денонощието, при запазена висока интензивност на движението. Наблюдават се липса на достатъчно познания и подценяване на рисковите фактори от намалената видимост.

Тази година, традиционната акция „Зима” на „Пътна полиция” ще протече в рамките на месец ноември и ще бъде разделена на три основни етапа:

В първия – от 1 до 10 ноември - вниманието на пътните полицаи ще е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на водачите на пътно – превозни средства – велосипедисти, водачите на превозни средства с животинска тяга. Мотото на този етап е „С безопасно пътно превозно средство през зимата“.

От 11 до 20 ноември акцентът е поставен върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. Вторият етап ще протече под наслов „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”.

В рамките на третия етап - от 21 до 30 ноември - кампанията ще бъде фокусирана върху водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на техните автомобили, както и готовността им за движение в зимни условия. Мотото на този заключителен етап е „Безопасно шофиране през зимата“.

При провеждането на всеки един от етапите на кампанията ще бъде обявен тематично специален ден без жертви на пътя: 2 ноември – без жертви велосипедисти, 16 ноември – без жертви пешеходци, и 30 ноември – без жертви водачи и пътници в моторни превозни средства. В периода на протичане на акцията е планиран оглед на състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на уличната мрежа с повишена опасност за пътни произшествия. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до стопаните на пътя за отстраняване на неизправностите.

Основната цел на акцията е ограничаване предпоставките за тежки ПТП през есенно -зимния период на територията на Добрич и областта.  Акцентът на акция „Зима” пада върху запазване живота и здравето на хората. За постигане на тази цел ще бъдат използвани засилените полицейски проверки за контрол над участниците в движението и нулевата толерантност към нарушителите за предотвратяване и недопускане на тежки ПТП, ограничаване до минимум на ранените и загиналите. Независимо от обявените теми на кампаниите, при установяване по време на акцията на нарушения на ЗДвП, на място ще бъде санкциониран всеки нарушител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама