Вече се търси финансиране за новата библиотека на Варна

14:49, 01 ное 16 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През есента на следващата година или най-късно в началото на 2018 г. ще може да започне строителството на новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Това съобщи кметът Иван Портних, който присъства днес на откриването на изложба с 11-те идейни проекта от последната селекция на международното жури, което отся общо 370 предложения на екипи от цял свят.

Победител в конкурса стана холандското архитектурно бюро Architects for urbanity, което вече се е заело с техническия проект на сградата. Изработването му ще струва 600 000 лв., а строителството на библиотеката – около 30 млн. лв., за които вече се търси финансиране.

„В момента се работи по уточняването на функционалността на сградата и съчетаването на ролята й на книгохранилище и място за културни и социални събития. Работна техническа фаза на проекта, с която да стартираме тръжни процедури за избор на изпълнител, ще имаме в средата на лятото или началото на есента на 2017. Ако няма обжалване, до края на годината може да имаме избран изпълнител. Ако има, ще трябва да изчакаме още 2 - 3 месеца, докато минат процедурите в КЗК. При всички положения през 2018 г. реалното строителство на библиотеката ще може да започне“, обясни кметът.

В поздравлението си към екипа и читателите на библиотеката той припомни, че не за първи път чуждестранни творци създават знакови за Варна обекти. Красноречив пример е Морската градина, дело на чешкия паркостроител Антон Новак. „Затова сме европейски град, в който традиции и новаторство вървят ръка за ръка“, каза Портних.

„Обикновено на 1 ноември предлагаме на своите читатели възможност да разгледат най-старите, най-интересните и редки книги, които притежава варненската библиотека. Днес решихме да представим идеята за новите будители, за тези, които в едно друго време - ХХІ век, искат да направят нещо, което да покаже,  че  са духовни, мислещи, четящи хора. Това именно е международният конкурс, за който благодаря на кмета Иван Портних, на председателя на ОбС Тодор Балабанов, които днес са с нас, защото са част от причината да има такава изложба“, каза директорът на библиотеката Емилия Милкова.

Тя припомни, че новата библиотека във Варна ще бъде първата в страната от 30 години насам. На откриването на изложбата присъстваха и холандските проектанти, които връчиха на Милкова схематично представяне на бъдещата сграда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама